Административният съд в Пловдив отмени преди дни издаденото през 2017г. от РИОСВ решение по Оценка на въздействието на околната среда (ОВОС) за строеж на крематориум край Куклен. Решението обаче не е окончателно и може да се обжалва.

Инвестиционното намерение на частната фирма разбуни духовете в малката община в началото на 2017г. Със серия от протести жителите на Куклен и съседните населени места ясно показаха, че не желаят край домовете им да има инсинератор за човешки останки. В дните около 20 август 2017г. протестиращите изпратиха писмо  до МОСВ, областния управител на Пловдив, директора на РИОСВ и директора на РЗИ – Пловдив, в което се казваше: „Не желаем в близост до мястото, в което живеем ние и растат децата ни, да се изгради съоръжение, предназначено за изгаряне на човешки тела и останки, съпроводено с риск от допълнително замърсяване на околната среда. Според нас то е в разрез с религиозните вярвания на общността ни”. Само няколко дни по-късно обаче  - на 29 август с.г., директорът на РИОСВ е одобрил осъществяването на инвестиционното предложение „Преустройство на склад за строителни материали в инсинератор за човешки тленни останки“ в имот № 0011382, местност „Орта хан”, в землището на Куклен, става ясно от съдебното решение.

Според магистратите в Доклада за ОВОС на крематориума са допуснати сериозни нарушения, като например че в екипа, изготвил изследването, липсва медицински специалист, лекар със специалност по хигиена/ кому­нална хигиена/трудова медицина, като по този начин не са спазени методологията и изискванията за оценка на риска. Освен това въобще не е коментиран фактът, „че дейността на крематориумите е безспорно идентифиран непред­намерен източник на устойчиви органични замърсители, нито че от дей­ността на същите се отделя и живак, съобразно както Стокхолмската конвенция”. Съдът в Пловдив се позовава и на европейския регламент 2017/852 на Европейския парламент и на Съвета от 17 май 2017 година относно живака, според който „До 30 юни 2020 г. Комисията представя доклад на Европейския парламент и на Съвета относно резултатите от оценката си по отношение на: а) необходимостта от това Съюзът да регулира емисиите от живак и живачни съединения от кремато­риуми;“.

Съдебното решение на административния съд идва година, след като с писмо до община Куклен частният инвеститор се отказа уж официално от изграждането на крематориума.

Със съдебното решение, което не е окончателно, РИОСВ – Пловдив трябва да плати на община Куклен 2025 лева разноски по делото.

 

По темата: Куклен
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Фентъзи и хорър романи–любими на гимназистите от ПГБТ

Фентъзи книги за супер герои, които спасяват света. Енциклопедии, четива за любопитни мистерии, хоръри или пък дори класици от българската литература. Палитрата от книги, които обичат да четат гимназистите от Професионалната гимназия по битова техника (ПГБТ) в Пловдив се оказа доста обширна. Това стана ясно в училището по време на Националната седмица на четенето, организирана от МОН.

Деца молят Дядо Коледа да се запознаят

Най-малките жители на Пловдив горят от желание да се запознаят с Дядо Коледа. Те искат да видят с очите си кой е добрият старец, който им носи мечтаните подаръци за предстоящите празници. Над 600 писма от деца са получени до момента в пловдивския клон на Български пощи, съобщи основният помощник на Дядо Коледа в Пловдив Диана Ранчева. Тя уточни, че първото писмо е било получено още в края на октомври и че очаква до Коледните празници бройката на писмата да се увеличи.

Млада шофьорка загина край Пловдив

21-годишно момиче е загинало снощи на пътя Съединение - Цалапица, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР-Пловдив.