Пазарджишкият Административен съд е отменил заповед за дисциплинарно наказание на пътен полицай от КАТ, който е бил хванат да спи по време на дежурство.

Отмяната е заради закъснение при налагането на порицанието-заповедта е с дата след предвидения за това 2-месечен срок. Случката е станала на 4 февруари т.г., когато младши инспектор С.В. от пазарджишкия КАТ е бил засечен от свои колеги да спи в личния си автомобил, вместо да патрулира. Колата била паркирана под навеса на службата в града, а С.В. бил полегнал на една страна на шофьорската седалка.

Часът бил два без десет през нощта. В патрулката нямало никого, партньорът му междувременно бил в самата сграда, както се установило по-късно. Спящият пък не се събудил от говора на висок глас на двамата проверяващи, нито от почукването по прозореца. Реагирал едва при настоятелно тропане по стъклото, става ясно от свидетелските им показания в съда.

Колегата му от екипа разказва, че по време на дежурството получил стомашно неразположение, затова помолил партньора си, който бил и шофьор на патрулния автомобил, да го закара до "Пътна полиция", за да отиде до тоалетна. Признава, че не са докладвали на оперативния дежурен за отклоняването си от зададените им маршрут и график.

Според инструкциите при възникнала неотложна нужда или влошено здравословно състояние, при напускане на точката за контрол или маршрута за движение, както и при всички други случаи, при които служителят не е в състояние да изпълнява служебните си задължения, следва да докладва на „Оперативния дежурен“, за да може да бъде свален от наряд и заменен с друг служител.

Според свидетеля доклад следва да се прави дори и при ходене до тоалетна или вземане на храна. По Закона за МВР дисциплинарни наказания се налагат до 2 месеца от разкриване на нарушението. А заповедта вместо до 4 април е издадена едва на 12-ти, затова е отменена.

Според решението на административните магистрати началникът на КАТ пък е осъден да заплати на полицая от бюджета на Областната дирекция на МВР направените по делото разноски - 710 лева. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

По темата: пътен полицай съд
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Ремонтират сградата на бившия Куклен театър в Пазарджик

Ремонт на сградата на читалище „Христо Ботев“ в Пазарджик и залата към него предвижда в програмата си за управление кметът на общината Тодор Попов. Това лято по инициатива на актьора Александър Братоев и музиканта Лъчезар Урушев, бивши възпитаници на творчески школи в читалището, бяха извършени частични ремонтни дейности на някогашния Куклен театър.

Освободиха от длъжност шефа на пазарджишката болница

Директорът на Многопрофилната болница за активно лечение в гр. Пазарджик д-р Васил Вълчев е освободен по разпореждане на министър-председателя Бойко Борисов. Още през изминалата седмица министърът на здравеопазването Кирил Ананиев е изпратил писма за свикване на Общо събрание на лечебното заведение, за да бъде извършена промяната в управлението на болницата.

Млад кардиолог от Пазарджик спаси 5-ма пациенти за денонощие

Младият кардиолог д-р Владимир Иванов от МБАЛ-Пазарджик е спасил петима пациенти, извършвайки по спешност през последното денонощие коронарна ангиопластика. Болните са били с остър миокарден инфаркт, съобщиха от здравното заведение.