Съдът отказа да предаде Машора на Гърция

8 години затвор заплашват Тошко Тодоров в южната ни съседка:

Съдът отказа да предаде Машора на Гърция

Нашите магистрати приеха, че обективно, пълно и ефективно разследване може успешно да се проведе и от българските съдебни власти

Окръжният съд в Пловдив отказа да предаде Тошко Тодоров – Машора, от карловското село Столетово на компетентните органи на съдебните власти на Република Гърция въз основа на Европейска заповед за арест, съобщиха от Съдебната палата в града.

Заповедта е издадена от следовател в Районен съд – Драма, одобрена от председателя на Апелативен съд в Траки, Република Гърция, с цел провеждане на наказателно преследване за престъпление – оказване на помощ при незаконно влизане и пребиваване на територията на Република Гърция, наказуемо според гръцкия Наказателен кодекс с лишаване от свобода до 8 години.

Съдът в Пловдив констатира, че част от действията, предмет на разследването, започнато на територията на Република Гърция, са извършени в България. С оглед задължението си по чл. 40, ал. 1, т. 5 от Закона за екстрадицията и европейската заповед за арест, като изпълняващ Европейската заповед за арест (ЕЗА) орган, съдът прие, че обективно, пълно и ефективно разследване на конкретното престъпление, описано в ЕЗА, предвид трансграничната му специфика, може успешно да се проведе и от българските съдебни власти.

На това основание съдът отказа Машора да бъде предаден на гръцките власти. Те искат да го предадат на съд по обвинение, че е превозвал с кемпер 28 нелегални мигранти от Ирак, Иран и Бангладеш. Срещу Машора има издадена Европейска заповед за арест, обвинението по която е за съучастие в трафика на мигранти. Престъплението в южната ни съседка се наказва изключително строго и ако Машора бъде екстрадиран, може да лежи невинен в затвора, се опасяват близките на Тошко Тодоров.

Самият той твърди, че е невинен и има документи, с които доказва, че е продал кемпера. Това се случило през август 2019 г., когато обявил возилото за продан. Купили го българин и италианец, като за сделката Тошко Тодоров има договор с нотариална заверка на подписите на продавача и купувачите.

Последните обаче не прехвърлили в КАТ возилото, което продължавало в регистрите да се води на името на Тодоров. Поради тази причина гръцките власти сметнали, че именно Машора е замесен в трафика на мигранти. Това категорично се отрича както от самия подсъдим, така и от неговите близки. Всички те твърдят, че през ноември, когато в Гърция е заловен кемперът с мигрантите, Тодоров е бил в родното си село.

С оглед на така постановеното решение Пловдивският окръжен съд отмени взетата спрямо Тошко Тодоров мярка за неотклонение „домашен арест“. Решението подлежи на протест и обжалване пред Апелативен съд-Пловдив в 5-дневен срок.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.