Съдът оправда кмета на Белово Костадин Варев за умишлена безстопанственост

Съдът оправда кмета на Белово Костадин Варев за умишлена безстопанственост

Пазарджишкият Окръжен съд оправда по обвинение за умишлена безстопанственост и за причинена вреда на община Белово кмета на общината  Костадин Варев.

Обвинението бе повдигнато на градоначалника във връзка с изваждането и даването за скрап на стари тръби. Миналия месец съдът върна делото на прокуратурата за доразследване и допълване на обвинителния акт. 

Защитата на кмета възрази и за това, че липсвали факти как точно е бил определен в обвинителния акт размерът на вредите. Нямало и заснемане на въпросния тръбопровод, както и първоначалната цена на тръбите, на база на която трябвало да се правят съответните изчисления за щети. Други претенции на адвокатите на настоящия кмет бяха, че не е ясна фактическата обстановка, липсвали данни кой е възложителят на поръчката, не ставало ясно и дали е имало умисъл в действията на градоначалника.

Делото срещу Костадин Варев  бе образувано по обвинителен акт на прокуратурата за това, че в периода 31.01.2013 – 20.08.2014 г., в качеството му на кмет на Белово, не е положил достатъчно грижи за изпълнение на възложената му работа за изваждане на стари, излезли от употреба подземни тръбопроводи.

В резултат на деянието му са настъпили вреди за общината в размер на 48 745.10 лв. По делото е установено, че тръбите са били извадени и продадени за отпадъчно желязо на стойност 75 000 лева, но 50 000 лева от тях не били внесени в касата на общината.

Действията по изваждане на тръбите са били извършени по договор с фирма, избрана от кмета Варев без търг. Обвинението спрямо него е по чл. 219 ал. 3 във вр. с ал. 1 от НК – за умишлена безстопанственост и за причинена вреда на общината.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.