Съдът обяви избора на общински съветници в Панагюрище за недействителен
2

Съдът обяви избора на общински съветници в Панагюрище за недействителен

Административният съд в Пазарджик обяви резултатите от изборите за общински съветници в Панагюрище за недействителен. Според решението на местната Общинска избирателна комисия, което бе атакувано пред Темида, броят на мандатите за общинските съветници е 21, общинската избирателна квота е 363 гласа и няма избрани независими кандидати.

С решението мандатите са разпределени, както следва между ПП „ВМРО-БЪЛГАРСКО НАЦИОНАЛНО ДВИЖЕНИЕ“ – 2, ПП „ЕВРОРОМА“ – 2, ПП „ГЕРБ“ – 9, БСП ЗА БЪЛГАРИЯ – 5 и МЕСТНА КОАЛИЦИЯ „СЪЮЗ НА ДЕМОКРАТИЧНИТЕ СИЛИ (БЗНС) – 3.

Съдебното решение е постановено, след като в зала бяха изяснени допуснати нарушения, според които в секции в средногорския град действителни бюлетини за ДПС са били отчетени като недействителни, което е довело до крайния резултат. По делото са разпитани като свидетели А. Г. Я. – кандидат за общински съветник от ПП „Движение за права и свободи“ и Н. С. К. – секретар на СИК в избирателна секция № 132000003.

Според последната в края на изборния ден в СИК са преброили 31 валидни гласа към партията ДПС, като тя лично присъствала и възприела, че са валидни. След това тя била изпратена или от председателя или от зам.-председателя на СИК да печата някакви документи.

Тогава се свързала по телефона със свидетеля Я., за да му съобщи броя на гласовете за ДПС, а именно – 31.Не участвала пряко в писането на протокола,  но като се върнала го подписала, без да го чете. Заявява, че никой не я е притискал да го подпише, но в бързането си и в некомпетентността си се подписала, без да е видяла, че в протокола са отразени 16 гласа невалидни за ДПС.

Разбрала за тях, едва след като предала протокола по реда на чл.422 ИК на П.Р.. Не е възразила срещу тези 16 отбелязани недействителни бюлетини. На следващо място съгласното атакуваното решение на ОИК Панагюрище за ДПС има подадени 358 гласа, като евентуално допълнително 16 действителни такива водят до преминаване на квотата за избор на общински съветник. Това от своя страна води до промяна на мандатите за останалите партии, конкретно мандатите на ВМРО от два стават един съгласно методиката в приложение № 5 към чл.453, ал.1 ИК.

Така според съда вторият избран от листата на ВМРО за общински съветник – И.И.Р. не следва да бъде обявен за такъв. Още по драстично разминаване се получава, ако всички гласове в конкретната СИК, подадени за отделните партии и отчетени като недействителни такива в протокола, са всъщност действителни.

Тогава изборната квота се променя на 366 гласа, като отново ДПС следва да получат един мандат, но за сметка на един мандат на ПП ГЕРБ и избраната от тяхната листа за общински съветник Ц.Ц.Б., а не за сметка на ВМРО и кандидата им И.И.Р.. При това положение, съдът приема, че при проведеното гласуване от СИК в избирателна секция № 132000003 е опорочен изборния процес, като гласове за отделни партии, включително и за жалбоподателя, са приемани за недействителни, без да се установи по категоричен начин от съда, че те са такива.

Допуснатите нарушения биха променили вота за кандидатите. При това положение, съдът намира, че допуснатите нарушения са съществени, тъй като ако не са били допуснати, то крайният изборен резултат би бил различен и обявява резултатите от изборите за общински съветници за недействителни.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.