Наредбата за касовите апарати, позната като Наредба Н-18, ще продължи да действа, сочи информация от Висшият административен съд (ВАС). Магистратите отхвърлиха жалбата и посочи исканията на 42 браншови организации като неоснователни, след като те се оплакаха от измененията в документа.

Според търговците текстовете в наредбата са неясни и задават неизпълними срокове, които могат да доведат до спирането на дейност на някои предприятия. С нормативния акт търговците са задължени да подменят не само софтуера, но на места и хардуера си, за да може да издават касови бележки с баркод с цел изсветляване на сивия сектор в страната и по-бърза проверка от страна на Националната агенция по приходите (НАП). Със смяната, бележките ще се подават към НАП на интервал от 5 минути, а при съмнение, клиентите ще могат да проверяват дали такъв документ е стигнал до приходната агенция.

Според тричленния състав на ВАС оплакванията са неоснователни и няма причина измененията по наредбата да бъдат спрени, тъй като няма видими трудно поправими или значителни имуществени вреди. За да стигнат до това заключение, от ВАС са разгледали подадените доказателства и са направили сравнение между прогнозите на министерството на финансите и тези на бранша. Освен това, съдът отхвърли и аргументите на търговците, че на някои от тях е възможно да им се наложи да спрат да упражняват дейност поради невъзможност за изпълнение на изискванията. „Тези аргументи са базирани на хипотетични разсъждения, свързани с евентуално неизпълнение на законови задължения от молителите, вменени с процесната наредба, поради което са неотносими към настоящото производство“, пише в определението на тричленния състав. То може да се обжалва пред 5-членен състав на ВАС.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Всеки ден за пътническите влакове липсват по около 15 машини

Само един от пет локомотива на БДЖ напълно изправен

Всеки ден за пътническите влакове липсват по около 15 машини

Само на около 20% или един от пет локомотива на БДЖ не им предстои ремонт и могат да се смятат за напълно изправни, научи „Монитор“. Това се отразява на възможностите да бъдат осигурявани машини за пътническите влакове.

София прави 6 индустриални зони

В София ще се обособят 6 индустриални зони, като три от тях, които ще са по-малки ще са кварталите в „Младост“, Надежда“ и „Овча купел“. Останалите, по-големите, се предвижда да бъдат в северните райони на столицата - „Кремиковци“, „Нови Искър“, „Връбница“. Това стана ясно по време на форум на тема „Германските инвестиции в България 1990-2017. Германо-българските търговски отношения 2001-2018“.