Съдът на олигархията скандално изпра Черния лебед на Лозан Панов
3

Подопечният на висшия магистрат ВКС реши дело в полза на жена му

Съдът на олигархията скандално изпра Черния лебед на Лозан Панов

„Телеграф медиа“ ще сезира Европейската комисия за поредната гавра с правосъдието

Съдът на олигархията, ръководен от тогата й Лозан Панов, скандално изпра съпругата му, станала известна като Черния лебед по думите на провалилия се правосъден министър Христо Иванов, изскочили от стенограмите на задкулисието АРГО-гейт.

Предисторията

Съпругата на съдия № 1 Лозан Панов има криминална регистрация в масивите на МВР. Това е неоспорим факт, доказан с официален документ от Министерството на вътрешните работи. Оказва се, че преписката не е запазена и не може да се установи какво точно е извършила Панова преди 15 години, но отбелязването й през 2004 г. в заявителски материал, като извършител на хулигански действия – съпротива на орган на властта – престъпление по чл. 325, алинея 2 от Наказателния кодекс, е останало.

В два материала през 2017 г. вестниците „Монитор“ и „Телеграф“ изнасят пред обществеността това обстоятелство. Същото е важно, защото очевидно е послужило на бившия правосъден министър Христо Иванов да определи Панова като „Черен лебед“ при обсъждане от задкулисието на кандидатурата на съпруга й Лозан Панов за президент. Вместо гузно да замълчи, да се извини и да признае нещо, което сама е извършила, Елисавета Панова най-нагло реши да се представя за жертва и да използва цялата магистратска мощ на подчинение на съпруга й, за да изпроси индулгенция, да се саморазправи с неудобните медии, а и да получи десетки хиляди левове от издател, който позовавайки се на абсолютно верен факт, просто е информирал читателите си.

Сигурна в успеха още на първа инстанция, Панова и адвокатът й Георги Атанасов – член на ръководството на партията на Иво Прокопиев „Да, България“, станала вече нарицателна като „Дай, България“, изобщо не оспорват издаденото от МВР удостоверение, от което лъсва истината за нея. Изненадващо за тях, съдийката от Софийски районен съд Мария Запрянова, очевидно рискувайки кариерното си израстване, но пък спазвайки закона, с пределно мотивирано и обосновано решение отхвърля изцяло претенцията на Панова.

Щпицкоманда след шока

Изглежда шокът за задкулисието е бил пълен, подобен на този, който изживяха със съдебните решения, потвърдили глобата от 1000 лева за неподадената от Лозан Панов имуществена декларация пред Сметната палата, защото изпъстрената с обиди и безсилие въззивна жалба, в която се съдържат откровени заплахи към следващата съдебна инстанция - че ако потвърди решението на районния съд ще се превърне в „съучастник на престъпление“, може да послужи като урок за неуважение към съда. Този пасквил обаче много точно е показвал какво всъщност ще последва в Софийски градски съд – просто нещата няма да бъдат оставени вече на случайността, а шпицкомандата от присъдружни на Панов съдии, ще бъде активирана в защита на жена му.

Делото в СГС е образувано през 2018 г. и разгледано на 12 април 2019 г. В съдебният състав напълно „случайно“ се оказва съдия Красимир Мазгалов, изключително близък до Лозан Панов и част от ръководството на грантовия Съюз на съдиите в България. Скандалното е, че първоначалните съдии по това дело са били изцяло подменени с трима нови магистрати, между които е и съдия Мазгалов. Впоследствие същият е определен и като докладчик, тоест човекът, който трябва фактически да напише съдебното решение.

От текста на съдебното решение става ясно, че няма как да се заобиколи фактът на кримирегистрацията на Бети Панова, но със завидно правно жонглиране с понятията, Мазгалов неглижира това и обвинява „Телеграф“ и „Монитор“, че са наклеветили Панова. Основната му „теза“ е, че преписката е била прекратена от прокуратурата с отказ да бъде образувано наказателно производство. Вестниците обаче никога не са твърдели, че жената на Лозан Панов е осъдена, напротив, изрично са отбелязали в публикациите, че същата не е понесла отговорност за действията си.

Атака

Още по-скандално е обстоятелството, че в същия ден, в който делото е разгледано и е обявено за решаване, специализираният юридически сайт „Правен свят“ публикува писмо-отговор на Управителния съвет на Съюза на съдиите. В него се изразява позиция по конкретно изявление на Елисавета Панова по телевизия бТВ, в което същата определя като „извращение с правото“ влязло в сила съдебно решение на Административен съд – София, с което съпругът й Лозан Панов – председател на ВКС, е осъден да заплати 1000 лева глоба заради неподадена имуществена декларация пред Сметната палата. В това писмо Управителният съвет на Съюза на съдиите (тоест и самият Красимир Мазгалов, като член на този ръководен орган, формиращ волята му) счита, че „упражняването на правото на мнение на частни лица, насочено срещу всяка една от властите, трябва да бъде поощрявано и защитавано активно и по възможност незабавно. Критичната гражданска позиция и отстояването ѝ е желана почва за всяко демократично общество“. Така на практика съдия Красимир Мазгалов, като член на УС на ССБ е изразил позиция в защита на една от страните по конкретно дело, по което същият е докладчик.

Без мотиви

 „Телеграф медия“, разбира се, обжалва решението на съдия Мазгалов, но тъй като по закон делото трябва да се разгледа от Върховния касационен съд - който е на личното подчинение на мъжа на Бети Панова – Лозан Панов, е поискан отвод на всички съдии, работещи там. Жалбата е разпределена първоначално на съдия Ерик Василев, който признава за зависимостта си от своя началник и действително си прави отвод. След това обаче преписката попада в състав с председател Борислав Белазелков, който е определен и за докладчик. Кой е съдия Белазелков не е никаква тайна. Това е бившият шеф именно на грантовия Съюз на съдиите в България. От тук нататък изходът е предизвестен – въпреки забавянето с повече от три месеца, на 14 юли 2020 година е постановено скандално определение, с което обжалването от страна на „Телеграф“ не е допуснато. Нещо повече, липсват всякакви мотиви по поставените правни въпроси, както и произнасяне по обоснованото твърдение, че е налице очевидна неправилност на въззивното решение.

Активисти

Как се получава така, че делото на жената на Лозан Панов е гледано в Градския съд точно от съдия Мазгалов, а във ВКС от съдия Белазелков - и двамата видни активисти на Съюза на съдиите, остава тайна. Но е факт, че на практика подчинен на Панов съдия от ВКС не само че е решил имуществено дело за 30 000 лева в полза на началника си, но и го е сторил без изобщо да се произнесе нито по искането за отвод, нито да анализира поставените от „Телеграф медия“ въпроси от значение за изхода на процеса.

И докато наглите и присъдружни на Панов бутикови джендърски партии от рода на „Да (Й) България“ или безкрайните НПО-та на хранилката на Сорос проглушават обществото как уж се борели за независима съдебна система, обвинявайки кой ли не за нейното овладяване, се оказва, че тя отдавна е под тяхното ръчно управление.

„Телеграф медиа“, като издател на „Монитор“ и „Телеграф“,  ще сезира Европейската комисия за скандалното решение, като предстои разследване на недопустимите зависимости в съдебната ни система, довели до окончателното „изпиране“ на съпругата на съдия № 1.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.