Съдът на олигархията пак се опита да запуши устата Пеевски

Съдът на олигархията пак се опита да запуши устата Пеевски

10 000 лева струва да кажеш в България истината за олигарсите, ограбили страната ни

След позорното решение на съдия Красимир Мазгалов, член на управителния съвет на грантово зависимия Съюз на съдиите, който неотдавна осъди вестниците „Телеграф“ и „Монитор“, защото са си позволили да кажат истината за Черния лебед - че съпругата на председателя на ВКС Лозан Панов има криминална регистрация (факт, потвърден официално от МВР), сега дойде ред и на депутата от ДПС Делян Пеевски.

Софийски градски съд е постановил на 19 юли тази година нов скандален съдебен акт, според който газовият барон Сашо Дончев, забогатял от таксите за пренос на „синьо гориво“ и стоящ дълги години на входа на тръбата с газта, чрез дружеството си „Овeргаз“, трябва да бъде компенсиран с 10 000 лева, защото „вдигнал кръвно налягане 180/100“ и бил „сериозно притеснен“ от обръщението на Делян Пеевски от януари миналата година, като останалата претенция на Дончев, до пълния предявен размер на иска от 70 000 лева, е била отхвърлена.

В обръщението си Пеевски остро възрази против провокацията „Бяла книга за свободата на медиите в България“, представена от Иво Прокопиев, Сашо Дончев и Огнян Донев, представена на нарочна пресконференция в София в началото на 2018 г. В тази „книга“ се съдържаха обидни, клеветнически и напълно неверни инсинуации против Пеевски, а гневната му реакцията беше повече от обяснима и широко отразена в медиите още същата вечер.

По делото Сашо Дончев е бил представляван от адвокат Татяна Дончева, прочула се с поправката „Ванко 1“ и с безкрайните си неуспешни опити да се намърда отново в политиката, чрез основаната от нея партия „Движение 21“. Водените от нея двама свидетели, подчинени на Сашо Дончев в „Овeргаз“, са дали показания, според които олигархът, като чул думите на Пеевски, веднага изпаднал в криза, вдигнал „кръвно“ и се „разстроил“, отказал за дълъг период от време да провежда заседания на съвета на директорите на фирмата, бил „притеснен“ и „под силен емоционален натиск“.

 „Разстроеният“ Сашо Дончев се прави на шут в съда, за да получи 10 000 лева

Софийски градски съд, в лицето на съдия Гергана Христова – Коюмджиева – която „случайно“ също е член на грантовия Съюз на съдиите в България, без да държи изобщо сметка на събраните по делото доказателства, разбира се дава вяра на свидетелите. Интересно, че същата не е видяла никакво основание да се отведе от делото, въпреки многобройните декларации и становища на Съюза през годините против Делян Пеевски и издаваните от него вестници. Очевидно обаче „партийното поръчение“ да се направи опит да бъде затворена със съдебно решение устатата на човека, разкриващ далаверите на незаконно забогателите в годините на Прехода олигарси като Дончев, Донев и Прокопиев е взело връх над магистратската клетва и в този случай.

Решението, разбира се, не е окончателно и ще бъде обжалвано, но по-важното е, че за пореден път съдът на олигархията, ръководен от председателя на ВКС Лозан Панов, ясно показа на обществото чии интереси защитава – не на народа, а на шепата „приватизатори“ на българското национално богатство, опитващи се неистово да избягат от отговорността за действията си.

„Телеграф“ и „Монитор“ също няма да спрат да казват истината, независимо от поредния опит, облечен в магистратска тога, да бъде заглушено свободното слово, както и независимо от това колко пъти ще „вдигнат кръвно“ Дончев, Донев и Прокопиев, когато чуят истината за себе си.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.