Съдът на олигархията изпра Черния лебед (ДОКУМЕНТИ)
9

Съдът на олигархията изпра Черния лебед (ДОКУМЕНТИ)

Грантовете победиха правото

*Скандалното решение може да се жали само пред съда на Лозан Панов
*Магистрати, обвързани с Костов и Прокопиев, четат закона като дявола в полза на Бети Панова

Олигархът Иво Прокопиев и менторът му Иван Костов дърпат конците в съда чрез марионетката им Лозан Панов. Това става ясно от безпрецедентно срамното решение на съда на олигархията, който като с универсален прах за пране буквално изпра скандалното минало на Елисавета Панова.

С документа, постановен от състав на Софийския градски съд, се слага край на правовата държава с единствената цел да се обслужат интересите на задкулисието. Решението на съдиите показва и нещо друго – че грантовете окончателно победиха правото и че безпристрастен съд у нас вече няма. Той е приватизиран от олигархията и нейните пипала.

До това скандално развитие се стига, след като жената на марионетния шеф на Върховния касационен съд Лозан Панов, известна с нежното наименование Черния лебед, се ожали пред Темида, че вестниците „Телеграф“ и „Монитор“ разкрихме, че в системата на МВР дамата присъства с крими регистрация. Въпреки че документ, доказващ това, бе приложен и от самото вътрешно министерство обаче,

съдиите на олигархията решиха да погазят закона и да си затворят очите за истината и фактите. Така след продължили няколко години съдебни битки и въпреки решението на първа инстанция в полза на „Телеграф“ и „Монитор“, основаващо се именно на документите, че Панова е регистрирана в масивите на МВР за хулигански действия, магистратите с грантови обвързаности решиха да излъскат имиджа на жената на шефа.

Абсурдните действия на съдиите обаче не са случайни и тяхното обяснение трябва да се търси в това кои са магистратите, погазили правото в чест на Панов и половинката му.

Делото срещу двете издания на „Телеграф медиа“ „случайно“ е разпределено за разглеждане от състав с участието на съдия Красимир Мазгалов. Името му рядко се свързва с правораздаване у нас, тъй като магистратът основно е зает да се труди в грантово зависимия Съюз на съдиите в България. Там Мазгалов е заместник на председателя Калин Калпакчиев – близък ортак на проваления правосъден министър и настоящ сламен лидер на олигархичния проект „Да, България“ Христо Иванов. Последният пък е истинският кръстник на Бети Панова, увековечил половинката на Лозан с ласкавото прозвище Черен лебед в стенограмите от аферата „АРГО-гейт“. Заради всичките си обвързаности (още за тях вижте в карето – б.р.) в съдебната зала беше поискан отвод на Мазгалов, който обаче отказа да се оттегли от „делото на живота си“ с единствената цел да обслужи интересите на Панов. И очевидно е свършил добре задачата си.

От документите по делото ясно се вижда, че изданията на „Телеграф медиа“ са работили само с факти и доказателства по процесния материал, а двете причини за жалбите на Панова – кримидосието и прякорът Черен лебед, не са плод на журналистически размисли, а са реални факти, подкрепени с писмени доказателства.

За съда на олигархията обаче документите явно нямат значение. Въпреки че няколко месеца по-рано – с решение от април 2018 г., магистратът от районния съд Мария Запрянова отхвърли претенцията на Панова за обезщетение от 30 000 лева, тъй като по делото безспорно е било доказано, че криминалната регистрация на съпругата на председателя на ВКС е факт. Нещо повече – от документи, представени в съдебната зала, е станало ясно, че Черния лебед е регистрирана в масивите на МВР за хулиганство, придружено със съпротива на орган на властта, които Панова е извършила през 2004 г. Обръщението Черен лебед пък бе родено от Христо Иванов в стенограмите от „АРГО-гейт“, в които олигархът Иво Прокопиев и тинк-танк кръговете му от грантаджии и перодръжки на заплата обсъждат евентуалната кандидатура на Панов за президент. Иванов го използва, за да обясни защо Панов не е подходящ за номиниране. Достоверността на самите стенограми пък бе официално потвърдена от разградския бос Прокопиев, който си призна в ефир, че разговорите са истински.

По делото си срещу „Телеграф медиа“ самата Панова пък се ползва от правните услуги не на кого да е, а на Георги Атанасов – член на Националния съвет на партия „Да, България“. От същата кантора са и Даниела Доковска и Ина Лулчева, които лично присъстваха заедно с Лозан Панов на срамната политическа демонстрация на стълбите пред Съдебната палата в София през декември 2015 г.

Всички тези факти обаче услужливо са пренебрегнати от съдиите, които отменят първоинстанционния съдебен акт и присъждат на Елисавета Панова сумата от 30 000 лева за „претърпени неимуществени вреди – болки, страдания и неудобства – емоционални, физически и психически сътресения“, причинени й от разкриване на… истината за нейната криминална регистрация. И ако всичко дотук показва до какви чутовни размери може да достигне „гаврата с правосъдието“, последният пирон в ковчега на Темида идва от друг правен нонсенс.

По закон скандалният съдебен акт на Софийския градски съд не е окончателен. Същият може да се обжалва в едномесечен срок пред Върховния касационен съд. Въпросът е обаче дали скандалният акт не трябва да се обжалва пред Костов и Прокопиев. Явно за тогите на олигархията документите нямат никакво значение, важното е какво иска една клика олигарси и шефът на ВКС им слугува безскрупулно. Парадоксалното е, че решението за Панова трябва да се обжалва пред мъжа й Лозан. Какво ще постанови ВКС, е ясно. Дори и решението да бъде обжалвано от изданията ни „Монитор“ и „Телеграф“, едва ли би се намерил смелчага от ВКС, който би отсъдил против жената на шефа си. С други думи със същия успех бихме могли да обжалваме пред кантората, представляваща Панова – тази на Даниела Доковска.

А целият този абсурд показва, че за съжаление в страната ни вече няма значение каква е истината – за овладения от задкулисието съд явно е важно само какво иска кликата олигарси, подчинени на Командира, а техен най-виден слуга е марионетният шеф на ВКС Лозан Панов. Единствената „добра“ новина от случилото се е, че очевидно рухна опорната точка, разпространявана от целия този кръг, че издателят на „Телеграф медиа“ Делян Пеевски държал съда. По същия начин преди време рухна и друга от опорните им точки – че държал прокуратурата, след като магистрат от същата тази прокуратура безпрецедентно разпореди да бъде заличена от правния мир марката „Телеграф“.

Овладеният мейнстрийм

„Ако има Черен лебед, това е жена му на Лозан.“ Това е сакралната фраза, произнесена от бившия правосъден министър Христо Иванов по време на сбирка на задкулисния кръг „АРГО“ на 28 юли 2016 г. В заверата, в която става ясно, че половинката на Лозан Панов компрометира кандидатурата му за президент, участват персони като олигарха Иво Прокопиев, съгражданката му от Разград и видна протестърка Антоанета Цонева, подсъдимия заедно с Прокопиев ексминистър Трайчо Трайков, вечната говорителка на Иван Костов Стояна Георгиева, както и дузина политически проксита и поръчкови журналисти.

Двете стенограми на кръга „АРГО“, появили се през април 2017 г., ясно показаха, че олигархът Прокопиев и дружките му си поставят една цел – да овладеят мейнстрийма, за да лобират за зависимостите си. Днес повече отвсякога става ясно, че мейнстриймът е действително овладян и разхождащите се по задкулисните медии псевдополитици и псевдонезависими магистрати са част от едно цяло.

От мотивите на съдия Мазгалов не става ясно откъде идва прозвището на Черния лебед. За да опресним спомените му, припомняме онези части от стенограмата на сбирката „АРГО”, откъдето тръгва всичко:

Радан Кънев (тогава председател на ДСБ): „…Лозан Панов трябва да напусне…” (поста на председател на ВКС – б.р.).

Антоанета Цонева (сега член на ръководството на „Да, България”): „Лозан Панов не може да е кандидат на партия” (по закон магистратите са деполитизирани – б.р.).

Христо Иванов (бивш правосъден министър, понастоящем лидер на „Да, България”): „Ако има Черен лебед, това е жена му на Лозан.”

След този гаф имаше медийна офанзива, целяща само едно – да се прикрият фактите и Лозан Панов и неговият Черен лебед да бъдат представени като жертва. Няколко гостоприемни телевизии, както и всички издания на подсъдими олигарси се включиха в акцията по замаскиране на позорните факти от миналото на половинката на съдия №1. Много любопитно е дали съдия Мазгалов е поискал да бъде разпитан човекът, дал прозвището на Елисавета Панова, или е игнорирал този факт. Най-малкото щеше да знае какво е имал предвид бившият правосъден министър и на какви конкретни доказателства стъпва.

„Новината“, че съдът е погазил правото в полза на жената на Лозан Панов, първо се появи в „Медиапул“, собственост на Стояна Георгиева – нежния глас на Иван Костов. След това беше услужливо тиражирана от „Клуб Z” на подсъдимия олигарх Огнян Донев и от „Фрогнюз“ на Огнян Стефанов - видния агент на ДС, който се изживява като пресцентър на кредитния фараон Цветан Василев.

Съдия №1 погази кодекса на магистратите

Ако сте купували имот през 2013 г., няма начин да не знаете, че четиристаен апартамент и два гаража на цена от 225 евро на квадрат са пълен абсурд.

Елисавета Панова е платила 93 004,5 лв. за обща площ от 211,2 кв.м, при пазарна стойност на имота по това време от 455 761 лв. Тя и мъжът й смятат, че това е напълно в реда на нещата, защото имало срив на цените на имотния пазар тогава. И тъй като проверките показват, че няма нищо подобно, Лозан Панов се опитва да омаловажи случая, като заявява, че е „минат“, защото по това време още не са били женени с Елисавета и той не е знаел за намеренията й.

В началото на 2018 г. председателят на Сметната палата Цветан Цветков издаде наказателно постановление срещу Лозан Йорданов Панов за неизпълнение на законовото изискване да декларира имущественото си състояние за 2016 г. За това на Панов му бе наложено административно наказание. Вместо да плати наложената му глоба от 1000 лева и да затвори тази позорна страница от биографията си, Панов пусна жена си да обяснява по медиите как ще съдят държавата в Страсбург. Парадиращата, че няма нищо общо с политиката дама стигна дотам, че определи санкцията като „извращение с правото“, превръщайки се едновременно в адвокат и говорител на своя съпруг – съдия №1.

Публична тайна е, че един от семейните жокери на Панови е близкото приятелство на Елисавета с дъщерята на бившия премиер Иван Костов, който и до днес се опитва да кадрува по всички етажи на властта. Подобно на обидно наивния начин, по който семейство Костови се опитаха да обяснят преференциалните си влогове във фалиралата КТБ и тлъстите хонорарите за Мина, давани със санкцията на банкера беглец Цветан Василев, и Елисавета Панова се впусна в обяснения, че евтините имоти, които си е закупила от „Артекс“, нямат общо със съпруга й, защото „по това време той не бил част от живота й“. Лозан Панов отказа да напусне поста си или поне да излезе в отпуск, докато тече проверката по „Апартаментгейт“. Двуетажната му вила на морския бряг, закупена за „крупната“ сума от 26 000 лева пък, според него била бунгало. Впоследствие стана ясно, че въпросната вила е отдавана под наем, доходите от тази дейност обаче не са били декларирани и съответно не е заплатен дължимият данък общ доход върху сумата. Така съдия №1 доказа, че законите за всички останали граждани не се отнасят за него.

Едно от възможните обяснения за "пропуска" на Панов е, че просто е забравил за този доход, дошъл по банковата му сметка, защото през следващите години е получавал сумите от наем "на ръка", коментира Канал 3. По това време обаче Панов е съдия във Върховния административен съд (ВАС), който е последната инстанция, произнасяща се по актовете на НАП и съответно много добре е знаел, че всеки лев доход трябва да се декларира. Другият вариант е Панов умишлено да е скрил този наем, което напълно кореспондира и с други негови укрити доходи - недекларирани хонорари, както и наеми от апартаментите му в София. И при двата варианта поведението на Панов е директна обида не само към съдийското съсловие, но и към цялото общество.

Хранениците на Темида и Мазгалов

Няма какво повече да се каже за съдия, чиято главна референция е, че е бил сред най-активните протестиращи срещу бившия си началник. Но кариерата на Красимир Мазгалов е точно толкова последователна, колкото и любовта на грантовите медии към неговата персона.

А тази любов е пословична. В един момент уж независимият съдия се жалва пред определени медии за това, че журналистите създават очаквания в обществото за това как ще се произнесе съдът по делото „Алабин“, в друг момент защитава грантовете и ги изкарва като панацея за излекуване на съдебната система и за покачване на доверието в нея, а след всичко това излиза с едно непоследователно и противоречащо на здравата логика решение, изобилстващо от личното усещане на съдията за правосъдие.

Защото съдия Мазгалов не за пръв път се отнася тенденциозно към единия от двата осъдени вестника от половинката на съдия №1 на задкулисието Лозан Панов. След като се превърна в отявлен защитник на виновниците за рухналата сграда на „Алабин“ и нееднократно си позволи коментари по отношение на „Монитор“, сегашното решение на съдия Мазгалов изглежда като форма на отмъщение. За това, че изданията на „Телеграф медиа“ си позволяват да имат позиция и да настояват за истинско правосъдие, а не за имитация на такова.

Оказва се, че точно в деня на разглеждането на делото на Елисавета Панова именно Съюзът на съдиите в България, заместник-председател на който е Красимир Мазгалов, отговаря на запитване от сайта „Правен свят“, че Елисавета Панова е имала пълното право да употреби израза „извращение с правото“ (по повод друго дело, което Панов водеше против Сметната палата за глобата му от 1000 лева), защото така била показвала гражданската си позиция, което трябвало да се аплодира и поощрява. Съдия Мазгалов, който иначе много разбира от „морал“ и „зависимости“, в конкретния случай, разбира се, изобщо не е счел за нужно да се отведе от дело, по което в същия ден е защитил писмено една от страните!

Парадокс е също, че основният довод на съдия Мазгалов да „набива канчето“ на непослушните медии по случая „Алабин“ беше, че с публикациите си (след произнасяне на присъдата) те упражнявали „медиен натиск“ върху съдията. В същото време натискът, който медиите на задкулисието оказваха месеци наред по делото на Елисавета Панова, остана незабелязан от съдия Мазгалов. Или пък се е съобразил точно с медийните нагласи в изданията на олигарсите Иво Прокопиев, Огнян Донев, „Свободна Европа“ и „Медиапул“?

Звездният миг на съдия Красимир Мазгалов настъпи през ноември 2018 г., когато той бе избран първо за член на УС на Съюза на съдиите в България (ССБ), а след това и за зам.-председател на същата грантова организация. Това се случи, след като той месеци наред обясняваше колко красиво и умно нещо са грантовете и организираше бунтове срещу бившата си началничка в Софийския градски съд (СГС). Днес всички тези усилия дават своите резултати. И съдия Мазгалов правораздава точно така, както се очаква от него. Та нали точно затова му е гласувано такова доверие?

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.