Задкулисието победи: съдът оправда Прокопиев за аферата EVN, ощетила хазната с над 20 млн. лева (ОБНОВЕНА)
3

Задкулисието победи: съдът оправда Прокопиев за аферата EVN, ощетила хазната с над 20 млн. лева (ОБНОВЕНА)

Задкулисието победи държавността. Специализираният наказателен съд оправда преди минути напълно разградския олигарх Иво Прокопиев, посочените от него министри на финансисте и енергетиката в кабинета "Борисов" 1 - Симеон Дянков и Трайчо Трайков и ръководството на фирмата му "Булброкърс" по обвиненията, че са нанесли щети на хазната за над 20 млн. лева с манипулираната продажба на миноритарния дял на държавата в електроразпределителното дружество ЕVN.  

Присъдата показва, че Черния лебед на Темида - съдия №1 Лозан Панов е успял да прокара навсякъде пипалата на олигархичния октопод, за да може задкулисните босове да се чувстват недосегаеми за престъпленията си. И се случва на фона на безпрецедентна кампания за очернянето на държавата, организирана и дирижирана от Прокопиев през медиите от мейнстрийма на олигархията и през инструментите му за натиск навън, в която разградският бос, обвиняем и по друго дело за пране на пари, се изкара жертва на "репресия", обявявайки делото за натиск срещу свободата на словото и върху медиите му, макар издателската му група да не е засегната по никакъв начин от процеса.

С присъдата си по делото съставът на спецсъда с председател Вилислава Ангелова обяви за невинен Прокопиев за това, че от март до декември 2011 г. умишлено е улеснил да превиши валстта си като министър с цел да набави облага за "Булброкърс" - над 1,2 млн. лева консултантски хонорар като инвестиционен посредник за продажбата на 33% от държавния дял на EVN България, с което според прокуратурата е нанесъл вреди за близо 7,5 млн. лева. За невинни бяха обявени и всички останали подсъдими. Симеон Дянков за това, че в съучастие с Прокопиев е превишил властта си като министър, подпомагайки "Булброкърс" да стане консултант по сделката.Енергийният министър Трайчо Трайков също бе обявен за невинен за това, че не е положил грижи за повереното му имущество и управрение на капитала с държавно участи, от което са последвали вреди от 31 млн. лева. Макар в съдебната зала да бяха представени доказателства и експертизи, че дружеството на Прокопиев "Булброкърс" умишлено е манипулирало търга за акциите на EVN- България в полза на купувача EVN, занижавайки цените им, за невинни бяха обявени и тримата подсъдими от брокерската фирма.

Решението на спецсъда показва изключително ясно силата, с която задкулисната мрежа, ръководена от основния рупор на олигарсите в съдебната система - председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов, е оплела всички нива на Темида. Показа явно и още нещо - че въпреки желанието на обществото за възмездие и демонстрираната от прокуратурата воля босове като Иво Прокопиев и сие, ограбили страната, да платят за престъпленията си, докато не бъде разбита тази мрежа, възмездие за далаверите им едва ли ще има. Показва също, че е напълно възможно, докато начело на съдебната система е човек, зависим от олигарсите, възмездието да остане химера и за хилядите вложители в КТБ, ужилени от източилия милиарди от трезора и превърнал го в истинска финансова пирамида банкер-беглец Цветан Василев. Който също подложи страната на невъобразима очерняща кампания, при това платена с откраднатото. По същия начин хватката на закона може като нищо да се окаже хлабава и за подведения под отговорност по 18 обвинения от целия спектър на Наказателния кодекс хазартен бос Васил Божков. Нищо че той сам свали маската си на "честен бизнесмен", демонстрирайки, че е ни повече ни по-малко мафиот, като пусна "опашка" да следи наблюдаващия прокурор по делото му Ангел Кънев и след това публично го заплаши, публикувайки част от снимките-доказателство за това незаконно следене.

Оправдателните присъди идват на фона на факта, че през изминалите месеци в 25 заседания в съдебната зала прозвучаха десетки доказателства и експертизи, подкрепящи обвиненията на прокуратурата срещу разградския олигарх и аверите му.

Предмет на делото бе сделка в края на 2011 г., при която чрез системата РТС и един от модулите й - смесен закрит аукцион, били продадени акциите, като купувач станал мажоритарният собственик на „ЕВН България Електроразпределение“ АД - ЕВН Австрия. Според прокуратурата, в нарушение на Закона за приватизация „Булброкърс“ е участвал като довереник и посредник както от страна на държавата в лицето на Агенцията за приватизация, така и от страна на мажоритарния собственик ЕВН Австрия. Парите от продажбата пък отишли вместо в Сребърния фонд, в специално създадената Държавна консолидационна компания и така били ощетени българските пенсионери.

Три вещи лица, изготвили съдебно-техническата експертиза, свидетелстваха, че фирмата на изкарващия се навън като "пазител на евроатлантическите ценности" Иво Прокопиев е използвала руска система, за да цака държавата. При това системата е била уязвима за манипулиране. Така например на въпроса дали тя е била защитена от външна намеса, експертът Тони Атанасов обяви: „Системата за външна защита е направена както трябва, но не знаем доколко е ефективна, тъй като не бяха запазени записите /логовете/ по време на търга. Ние отидохме 2 г. по-късно. След 2 г. историята не се пазеше.“ Колегата му Георги Бояджиев допълни, че има множество криптирани връзки, но няма криптиране на данните.„Отвън системата е защитена с множество криптирани комуникации, но отвътре системата няма никаква защита на данните и това е най-големият пропуск, който установихме“, заяви Бояджиев.

Очаквайте подробности!

 

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.