0

А ктьорът Мариус Донкин осъди Комисията по досиетата за това, че преди година го установи за агент на Държавна сигурност, научи „Телеграф“. Административният съд в София обяви решението по делото на 1 юни и от него стана ясно още, че комисията трябва да заплати на директора на Народния театър 2010 лв., разноски по делото - 10 лв., заплатена държавна такса и 2000 лв. адвокатски хонорар.

Актьорът Мариус Донкин осъди Комисията по досиетата за това, че преди година го установи за агент на Държавна сигурност, научи „Телеграф“. Административният съд в София обяви решението по делото на 1 юни и от него стана ясно още, че комисията трябва да заплати на директора на Народния театър 2010 лв., разноски по делото - 10 лв., заплатена държавна такса и 2000 лв. адвокатски хонорар.

„Липсата на мотиви към административния акт е достатъчно основание за отмяната му. Съдът не е длъжен да установява какви са били съображенията на административния орган, издал обжалваното решение, а следва да провери тяхната законосъобразност и правилност. При липса на мотиви в административния акт тази проверка е невъзможна. Преценката на административния акт не може да се основава на предполагаемата воля на административния орган, а се дължи на действително изразената такава. В случая решението на комисията не отговаря на законовите изисквания, при което се явява незаконосъобразно. Следователно обжалваното решение е незаконосъобразно в частта, в която е установена и обявена принадлежността на Мариус Донкин към органите по чл. 1 от закона и като такова следва да бъде отменено в тази част“, пише в решението си съдът.

Още в протокола си комисията при разглеждането на наличните документи за Мариус Донкин през март 2020 г. е констатирала несъответствието в датите на вербовка и регистрация, като се оказва, че актьорът е регистриран, преди да е вербуван. След разискването членовете на комисията са приели единодушно, че става дума за „технически пропуск от описващия в регистрациония дневник”. На базата на този извод комисията е установила принадлежността на оспорващия към бившите служби на ДС. „Този извод на ответника е незаконосъобразен и несъобразен с материалите по делото, тъй като и картоните обр. 4 и обр. 6, като дата на вербовката е записано „22.06.1987 г.” и за регистрация „20.06.1987 г.”. Следователно не може да става въпрос за технически пропуск в регистрационния дневник, защото това размиване е налично в съдържанието на всички относими документи по чл. 25, т. 3 от закона“, пише още в мотивите си за решението съдията. Техническото несъответствие бе потвърдено и от свидетеля, вписан като ръководител на агента, който бе разпитан в съда в присъствието на „Телеграф“.


Решението може да се обжалва пред Върховния административен съд. Източници от Комисията по досиетата заявиха пред „Телеграф“, че категорично ще обжалват решението в законовия 14-дневен срок, след като бъдат официално уведомени от съда за него.

Актьорът: Има справедливост

„Доволен съм от решението на съда, защото когато една истина е налице, това е надежда, затова мога да кажа уверено, че човек може да има доверие на българския съд“, коментира пред „Телеграф“ Мариус Донкин решението на Административния съд. Той се надява институциите и хората в администрациите също да го видят, защото казва, че „някои си бяха променили мнението за мен, без да знаят истината“. Директорът на Народния театър трябваше да получи награда за 70-годишния си юбилей миналата година, но в последния момент Министерството на културата се отказа да му я връчи заради решението на Комисията по досиетата. „Почетното гражданство също замлъкна, но наградата не е толкова важна. Вълнувам се, че истината е налице и има справедливост в нашия живот. Не знам кому беше нужно всичко това, но и то ще излезе наяве. Бих искал да благодаря и на вас, че отразявахте това дело както си е“, добави още Мариус Донкин.