Съдът: Мариус Донкин не е агент на ДС

Съдът: Мариус Донкин не е агент на ДС

Комисията по досиетата обжалва пред ВАС

Актьорът Мариус Донкин осъди Комисията по досиетата за това, че преди година го установи за агент на Държавна сигурност, научи „Телеграф“. Административният съд в София обяви решението по делото на 1 юни и от него стана ясно още, че комисията трябва да заплати на директора на Народния театър 2010 лв., разноски по делото - 10 лв., заплатена държавна такса и 2000 лв. адвокатски хонорар.

„Липсата на мотиви към административния акт е достатъчно основание за отмяната му. Съдът не е длъжен да установява какви са били съображенията на административния орган, издал обжалваното решение, а следва да провери тяхната законосъобразност и правилност. При липса на мотиви в административния акт тази проверка е невъзможна. Преценката на административния акт не може да се основава на предполагаемата воля на административния орган, а се дължи на действително изразената такава. В случая решението на комисията не отговаря на законовите изисквания, при което се явява незаконосъобразно. Следователно обжалваното решение е незаконосъобразно в частта, в която е установена и обявена принадлежността на Мариус Донкин към органите по чл. 1 от закона и като такова следва да бъде отменено в тази част“, пише в решението си съдът.

Още в протокола си комисията при разглеждането на наличните документи за Мариус Донкин през март 2020 г. е констатирала несъответствието в датите на вербовка и регистрация, като се оказва, че актьорът е регистриран, преди да е вербуван. След разискването членовете на комисията са приели единодушно, че става дума за „технически пропуск от описващия в регистрациония дневник”. На базата на този извод комисията е установила принадлежността на оспорващия към бившите служби на ДС. „Този извод на ответника е незаконосъобразен и несъобразен с материалите по делото, тъй като и картоните обр. 4 и обр. 6, като дата на вербовката е записано „22.06.1987 г.” и за регистрация „20.06.1987 г.”. Следователно не може да става въпрос за технически пропуск в регистрационния дневник, защото това размиване е налично в съдържанието на всички относими документи по чл. 25, т. 3 от закона“, пише още в мотивите си за решението съдията. Техническото несъответствие бе потвърдено и от свидетеля, вписан като ръководител на агента, който бе разпитан в съда в присъствието на „Телеграф“.
Решението може да се обжалва пред Върховния административен съд. Източници от Комисията по досиетата заявиха пред „Телеграф“, че категорично ще обжалват решението в законовия 14-дневен срок, след като бъдат официално уведомени от съда за него.

Актьорът: Има справедливост

„Доволен съм от решението на съда, защото когато една истина е налице, това е надежда, затова мога да кажа уверено, че човек може да има доверие на българския съд“, коментира пред „Телеграф“ Мариус Донкин решението на Административния съд. Той се надява институциите и хората в администрациите също да го видят, защото казва, че „някои си бяха променили мнението за мен, без да знаят истината“. Директорът на Народния театър трябваше да получи награда за 70-годишния си юбилей миналата година, но в последния момент Министерството на културата се отказа да му я връчи заради решението на Комисията по досиетата. „Почетното гражданство също замлъкна, но наградата не е толкова важна. Вълнувам се, че истината е налице и има справедливост в нашия живот. Не знам кому беше нужно всичко това, но и то ще излезе наяве. Бих искал да благодаря и на вас, че отразявахте това дело както си е“, добави още Мариус Донкин.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.