Не кой да е, а самият съдия N1 Лозан Панов се оказва доказан нарушител на закона. Тричленен състав на Административен съд София-град (АССГ) се произнесе по казуса с недекларираното от шефа на Върховния касационен съд (ВКС) имане. Според магистратите Панов е нарушил действащия към 2017 година Закон за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни и други длъжности с отказа си да подаде имуществена декларация пред Сметната палата, в която да обяви своите приходи и тези на семейството си, съобщи Правен свят.

С решението си, което е окончателно и не подлежи на обжалване, АССГ потвърждава това на Софийския районен съд (СРС), който през ноември 2018 година остави в сила наложената на Панов от Сметната палата глоба в размер на 1000 лв. До нея се стигна, след като през 2017 година съдията политик се оказа единственият член на тогавашния ВСС, който демонстративно отказа да изпълни законовото изискване и да декларира имуществото си пред Сметната палата, като направи това единствено пред Инспектората към ВСС. Впоследствие се разбра, че действията на Главата на олигархията в Темида едва ли са плод на случайност, тъй като има разлика в информацията, която задължените лица разкриват в двата вида декларации. Освен това, Сметната палата се явяваше независим за съдебната система държавен орган, което очевидно е било проблем за Панов. Наглостта на погазващия закона шеф на ВКС, който в крайна сметка с оглед на решението на АССГ подкопа авторитета на съдебната ни система стигна обаче още по-далеч. В началото на 2018 година стана ясно, че той е решил да използва съдебната система във войната си срещу усилията на държавата за осигуряване на по-голяма прозрачност на имуществото на заемащите висши държавни постове лица и конкретно срещу новосъздадената Антикорупционна комисия. Панов заведе дело срещу КПКОНПИ, под чиято шапка е вече дирекцията на Сметната палата, отговаряща за публичността на имането на властимащите. За капак той пробва да се изкара жертва и да понатрупа политически дивиденти от случая, като разви пред СРС тезата, че наложената му глоба от 1000 лв., предизвикана от категоричния му отказ да декларира имуществото си, представлявала форма на натиск от държавата заради неговите позиции за състоянието на правосъдието у нас. Към същата опорка се придържаше и адвокатът на Панов Александър Кашъмов, който е редовен автор в изданията на подсъдимия олигарх Иво Прокопиев. Преди броени дни пък Панов дори си позволи да атакува и съдебния състав от АССГ, като в свое интервю каза, че очаква решението на магистратите да не е в негова полза. Въпреки това в мотивите към решението си магистратите посочват, че твърденията на Панов, че е бил подложен на репресия нямат нищо общо с правото. Нещо повече, те посочват, че незнанието на закона не е извинително поведение.

Както е известно отказът на Панов да изпълни законовите изисквания стана повод Сметната палата не само да го глоби, а и да сезира Националната агенция за приходите (НАП). Така данъчните от своя страна стартираха пълна ревизия на семейството на изпъкващия с политическите си амбиции шеф на ВКС, която пък установи фрапиращи несъответствия в размер на над 100 000 лв. между притежаваното и декларираното от него. Така проблемите за Панов може да не се изчерпат с решението на АССГ, тъй като заради укриването на доходи в особено големи размери прокуратурата може да стартира наказателно производство срещу него.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

МВР осигурява нови коли, униформи и обувки за служителите си

342 нови леки автомобили „Шкода“ ще бъдат разпределени между 28 –те областни полицейски дирекции, за да бъде осъвременен автопаркът на полицията. Това обяви в Пазарджик зам.-вътрешният министър Стефан Балабанов, който присъства на отчета на работата на местната дирекция на МВР за миналата година.

Командированите от чужбина служители влизат в регистър

Командированите в България работници ще бъдат вкарвани в специалносъздаден информационен портал, съобщиха от Главна инспекция по труда. В него те ще могат да намерят информация за българското законодателство и административните процедури в страната ни.

Издирват осмокласничка в неизвестност от 2 март

15-годишна ученичка от сливенската хуманитарна гимназия „Дамян Дамянов“ е обявена за издирване от МВР по молба на баща й. Момичето е в неизвестност от 2 март, официално за издирване снимката й е публикувана едва на 19-и същия месец.