Спецсъдът даде ход на делото срещу бившата съдийка от СГС Румяна Ченалова.

Това стана от 4-я опит, след като три пъти преди това то беше прекратявано и връщано заради допуснати съществени нарушения. На разпоредителното заседание в петък Ченалова за пореден път заяви пред съда, че прокуратурата е написала обвинителен акт, в който тя не може да разбере в какво е обвинена. Двамата й адвокати, един от които нейният брат, изнесоха кратки пледоарии със същото твърдение, а самата тя за пореден път в рамките на около 1,5 ч. направи подробен анализ на обвинението, изброявайки допуснатите според нея неясноти. „Обвинителният акт отговаря на закона, в него подробно и ясно е описана фактическата обстановка, подробно са посочени действията и бездействията на подсъдимата и с каква цел“, заяви пред съда прокурорът по делото Александрина Костадинова.

След час и половина размисъл съдът се съгласи с твърдението на прокуратурата, че възраженията на Ченалова са по съществото на процеса и трябва да бъдат обсъдени в делото по същество. Съдът заяви, че не са ограничени процесуалните права на подсъдимата, както и правото й да разбере в какво е обвинена. По повод на възраженията на Ченалова за неяснотите в обвинението, дали деянията й са длъжностно престъпление и каква е била целта й, съдът заяви, че ще се произнесе с крайния съдебен акт, т.е. с присъдата, тъй като това е по съществото на делото. Съдът заяви още, че в голямата си част прокуратурата е преодоляла предишни пропуски в обвинителния акт и сега обвиненията са ясни. Постигнати са минималните стандарти, за да бъде ясно обвинението, отсече съдът и отказа да прекрати делото и да го върне на прокуратурата.

На разпоредителното заседание стана ясно още, че процесът няма да бъде разглеждан по особени правила, няма да бъде при закрити врати, няма да бъдат назначавани резервен съдия и резервен адвокат. Съдът реши още, че няма да налага на Ченалова никаква мярка за неотклонение, тъй като има изрядно процесуално поведение.

Делото по същество ще започне на 28 септември с изслушване на експертизи, а на следващите заседания ще бъдат разпитани свидетелите, сред които са журналистката Маргарита Михнева и бившият шеф на ДАНС Петко Сертов.

Ченалова е обвинена за длъжностно и за документно престъпление, извършени в периода 19 юли 2013 – 22 януари 2015 г. Като съдия по търговско дело, образувано по молба на "ОЕТ - Обединени Енергийни търговци" ООД с 14 отделни деяния е нарушила и не е изпълнила служебните си задължения с цел да набави облага за търговското дружество. Целта на Ченалова е била да набави имуществена облага за ищеца по делото в размер на 434 105,14 лв. невнесени държавни такси. От друга страна, е целяла да създаде привилегия за дружеството - да насрочи и разглежда търговското дело, въпреки нередовността на първоначалната искова молба и допълнителна такава. На 22 април 2014 г. пък съдия Ченалова извършила поправка и допълване на протокола от проведено същия ден открито съдебно заседание с недействителни факти, гласи обвинението.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Показаха Чинията в луксозен тритомник

Четири цветни кадъра, показващи някогашния блясък на бузлуджанския монумент, заснети на диапозитиви с марката Кодак през далечната 1982 година от фотограф-художника Бедрос Азинян, са намерили място в луксозния тритомник Atlas des Utopies, излязъл на пазара в края на 2019 година. Международното издание е направило кратко представяне на историята и настоящето на паметника, който все още очаква от министерството на културата да определи статута на недвижим паметник.

ФБР е включено в разследването на отравянето на Гебрев

Прокуратурата разкри, че по нейно искане в разследването за опита за убийство чрез отравяне на Емилия Гебрев, неговия син и служител в компанията на оръжейния търговец "ЕМКО" през 2015 г., е включено американското Федерално бюро за разследване (ФБР).

Уволняват виновните за тормоза в социалния дом в Пловдив

От Община Пловдив поискаха оставката на управителя на Центъра за настаняване от семеен тип на хора с деменция в Пловдив. От там обещаха да уволнят всички служители, които са си позволили да държат грубо с потребителите на институцията, съобщи Нова телевизия.