Съдружникът на Прокопиев – Захов, дал заем на „Артекс“ (ОБНОВЕНА)

Съдружникът на Прокопиев – Захов, дал заем на „Артекс“ (ОБНОВЕНА)

Кредитът предсрочно изискуем, ако пострада имиджа на строителната компания

Съдружникът на разградския олигарх Иво Прокопиев и съиздател с него на „Икономедиа“ Теодор Захов е дал 1,2 млн. евро заем на строителната компания „Артекс“. Сделката е подписана със собствениците на "Артекс" преди точно година – на 3 април 2018 г., като Захов е отпуснал парите през две свои дружества - „Иновент холдинг“ и „Иновент финанс“. Срокът за погасяването на дълга е една година при лихва от 6%, но с особена клауза в договора – Захов може да поиска сумата да му бъде върната в срок до 3 работни дни при „настъпване на необичайни събития“, които „биха могли да застрашат надеждността на заемателя като длъжник или безупречната му репутация на пазара“

Това се разкрива в разследване на в. „Труд“, в което са публикувани и факсимилета от договора и повдига въпроса дали в случая на става дума за корпоративен рейд.

Обвързването на заема с имиджа на фирмата поражда редица въпросителни на фона на скандалите около „Апартаментгейт“. Първите разкрития за ниските цени, на които по документи фирмата „Артекс“ е продавала имоти на ВИП клиенти бяха направени от двама пряко свързани с „Икономедиа“ журналисти – Полина Паунова и Николай Стайков. Паунова работи в момента за българската секция на „Свободна Европа“, но е бивш кадър на пряко свързания с „Икономедиа“ сайт „Медиапул“. Стайков също е бивш кадър на седмичника на „Икономедиа“ - „Капитал“, представящ се сега за антикорупционен борец. Независимо, че от години той про форма не работи за „Капитал“, въпросният човек присъстваше на сбирките от стенограмите за „АРГОгейт“ и участваше в сбирките на Иво Прокопиев, на които разградският олигарх е обсъждал със свои сподвижници кой да бъде издигнат от псевдодесните партии „Да, България“ и ДСБ за кандидат за президент.

Самият „Капитал“, чийто съиздател е заложил въпросната имиджова клауза в договора си за отпускането на заем на „Артекс“,

участваше дейно в раздухването на скандала „Апартаментгейт“.

Самият скандал пък избухва броени дни преди падежа на изплащането на кредита. А от договора за отпускането му става ясно, че през цялото време Теодор Захов е имал достъп до конфиденциална информация на "Артекс".

Пред екип на "Канал 3", открил съиздателя на "Икономедиа" в офиса на фирмите му, Захов заяви, че било  "нормално да има клаузи, който дават право на заемодателя да си потърси парите. Не обръщаме никаква
палачинка и ако гледате по-трезво, а не обърнато на нещата, ще установите, че с ”Артекс” се случи някаква беда,
аз очевидно ще пострадам от това, което пък абсолютно изключва това, че има връзка между двете неща. Ако
приемем, че нещо се случи с тази фирма, какво ще стане“. Той обяви също, че е

удължил договора за заем.

Според информация на "Канал 3", получена от съседи на съиздателя на "Икономедиа", непосредствено преди екипът на телевизията да хване за коментар Теодор Захов, в сградата е бил лидерът на "Да, България" Христо Иванов. Захов обаче отрече информацията.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.