Съдружникът на Божков разобличи лъжите му (ОБЗОР)

Съдружникът на Божков разобличи лъжите му (ОБЗОР)

  • Ужилилият хазната със 700 млн. лева олигарх беглец атакува държавата и с блъф с рушвети
  • Хазартният бос твърди, че бил принуден да плаща „рекет“ 20%
  • Шефът на „Националната лотария“ и съсобственик с 44% Димитър Ганев: Фирмата не е плащала подкупи

Изпълнителният директор на фирмата „Национална лотария“ и съсобственик на дружеството Димитър Ганев разби на пух и прах лъжите на олигарха беглец Васил Божков. Ганев, който държи 44% от компанията заедно с брат си Милен Ганев, обяви пред „Телеграф медиа“, че фирмата не е плащала подкупи. Така реално разобличи като блъф и откровена манипулация поредната атака на Божков срещу държавата.

Новата си кампания олигархът, ужилил хазната със 700 млн. лева неплатени такси, стартира рано сутринта вчера. Този път като имагинерен „скрит коз“ хазартният бос се опита да пробута на обществото история в картинки за „рушвети“ и Али Баба. В действителност новият кьорфишек във фейсбука на укриващия се в Дубай кримииграч успя да надмине по липса на стойност всички досегашни негови опити да клати държавата, за да се спаси от правосъдието.

Само минути след като пусна анимационната димка, пък стана ясно, че тя е просто пореден опит да се прави интересен или симптом на възрастово вдетиняване. Целта на хазартния бос отново е една - да нагнетява напрежение, да приковава вниманието върху себе си и да опитва да клати държавата с манипулации.

Абсурдното в случая е, че след като напълни публичното пространство с есемес фалшиви чатове с пошла идентичност, сега Божков реши да продължи с очернящата си кампания с анимационна поредица. Кой точно е авторът на картинките и дали не е един от любимците на олигархията, тепърва ще се изяснява, защото не е указано. Подозрително обаче разкривените рисунки изглеждат досущ като тези на друг драскач, обслужващ по френски задкулисните играчи у нас - други

олигарси, грабили обществото и държавата

В олигархичния "клуб по интереси" размяната на обслужващ персонал между босовете е стара практика.

По стар обичай не е посочено и кои точно са нарисуваните персонажи. Най-вероятно, защото хазартният бос няма никакви доказателства и факти, които да подкрепят твърденията му. Според доскорошното най-близко обкръжение на олигарха беглец той е заиграл хазартна игра, пробваща да клати държавата с подкупи. Пред „Телеграф медиа“ изпълнителният директор на „Национална лотария“ Димитър Ганев бе категоричен, че фирмата не е плащала подкупи. Освен управител на дружеството Ганев е и акционер в него, като заедно с брат си Милен Ганев държат и 44% от собствеността на хазартната компания. Той беше потърсен от "Телеграф медиа", за да коментира карикатурния блъф на олигарха беглец Васил Божков от сутринта, който в картинки се опита да се изкара рекетиран от високопоставени представители на държавата под формата на 20% миза, която трябвало да плаща. Думите на изпълнителния директор на "Национална лотария" Димитър Ганев реално разбиха на пух и прах твърденията му, доказвайки, че Божков просто прави поредния удар срещу държавата в опит да избегне възмездието.

Ганев бе категоричен, че не е чувал за подобни плащания

По думите на финансови експерти не е възможно да бъдат осчетоводени такива огромни суми. Самият Ганев припомни, че на страницата на „Национална лотария“ са публикувани финансови отчети за последните години.

От пуснатите от ужилилия хазната със 700 млн. лева неплатени такси Васил Божков 7 картинки става ясно само, че олигархът пробва да внуши, че е бил изнудван от държавата и е плащал солидни подкупи към нея, за да бъде облекчено данъчното законодателство и така да спести стотици милиони от такси. Колко, на кого и кого – не казва. (Няма и нарисувани такива данни.) Ясно е обаче, че само по себе си предлагането и даването на подкупи в огромни размери на длъжностни лица е престъпление, при това от тежко наказуемите по НК – до 8 години затвор грозят всеки, уличен в подобно деяние. Защо му е тогава на Божков да се самоуличава?

Възможните отговори са два – има си достатъчно обвинения (към момента 18 – покриващи цялата палитра от НК) или просто това, което твърди не е истина. „Телеграф медиа“ се свърза с хора, които са били част от неговото близко обкръжение и които категорично смятат, че сутрешните постове на Божков са поредната серия от опитите му да клати държавата с хазартен блъф. Според тях

той не е плащал на високопоставени представители

на държавата, както сега твърди, а е разчитал на подкупи към определени малки шефове по места. Подобна следа разследва и прокуратурата, която проверява Божков и ОПГ-то му и за търговия с влияние в Държавната комисия по хазарта (ДКХ). От отговор на министър Владислав Горанов в парламента миналата седмица стана ясно и друго – самият закон за хазарта не е позволявал на олигарха да крие такси (както се опитва да изкара в комиксите си), а това се е случило благодарение на „благоприятни“ правила, изработени от хазартната комисия, заради която нейни служители в момента се разследват.

В потвърждение на тезата, че Божков най-вероятно лъже, че е плащал милиони подкупи, излезе и бившият му съдружник Цветомир Найденов с пост във Фейсбук. В него той заявява, че ако олигархът наистина е бил притискан да плаща на държавата рушвети, той е щял да поиска от съдружниците си в хазартните фирми не 20%, а 40%, за да може да покрие и своя „дял“ от рушвета.

"Покрай приказките на Черепа, Али Баба вече стана синоним на лъжец... елементарното доказателство: Ако Черепа е бил рекетиран да плаща 20% от печалбата си във фирма, където той има 51 %, то веднага Велинградския измамник

щеше да обяви на съдружниците си, че “рекетът” е 40%

и на него да му излезе без пари. Черепа така нарежда съдружниците си, знам го от опит. Така че Тънките вратлета от Националната лотария, които са му били с 44% съдружници, трябва да са плащали целия рекет и да са останали с 24%... а такова нещо няма и е лесно проверимо. Такъв “рекет“ няма! Велинградския Али Баба дели плячката си само на 1! Иначе откъде пари за самолети, яхти и леки жени, а?", написа Цветомир Найденов във Фейсбук.

Срещу Божков са повдигнати 18 обвинения, сред които за поръчкови убийства, търговия с влияние, държане и отчуждаване на културно-исторически ценности, които не са регистрирани по надлежния ред, ръководене на престъпна група, за принуда, за изнудване, за опит за подкуп на длъжностно лице, за подбудителство към престъпления по служба. В отделно досъдебно производство се води разследване срещу него за принуда, убийства и изнасилвания. Комисията по хазарта състави актове на хазартните фирми на Васил Божков. Актовете са за 700 млн. лв. за неплатени такси към държавата.

Вместо да си плати задълженията обаче, с тези пари хазартният бос се е отдавал на фантастични приключения в перлата на френските ски курорти Куршевел. Вместо да плати на държавата дължимото, Божков е пръскал около милион евро на седмица. Уединявал се е с компании от жени и мъже в луксозното шале (хижа) "Еделвайс", което може да бъде наето срещу 500 000 евро за едва седем дни. Още толкова пари отиват за наемане на персонал и зареждане с шампанско, черен хайвер и скариди. В разкошния ски оазис Божков и гостите му са се отдавали на приключения и в спа комплекса, който е снабден с 13-метров басейн, джакузи последен писък на технологиите и собствен водопад.

Симеонов за картинките:

Поредните измишльотини и глупотевини


„За мене това са поредица от лъжи и недоказани обвинения. Защото и аз все пак се занимавам с бизнес. Това са и поредните измишльотини, да не кажа глупотевини“. Така лидерът на НФСБ и зам.-председател на НС Валери Симеонов коментира поредната фейсбук гавра на укриващия се в Дубай с 18 обвинения хазартен бос Васил Божков.

„Когато се продават тези талончета за търкане, съответните бензиностанции са се отчитали по банков път обратно. Няма толкова прост народ, който да повярва, че парите са се носили в чанти. С други думи – постъпленията са явни, те са публични“. Симеонов припомни, че Божков е имал съдружници в своя бизнес.

„Просто цялата схема е за глупави хора и за хора, които не се занимават с бизнес. Ти да имаш някакви постъпления, след това да ги извадиш и да изчезнат тия пари. Как ще стане това?“, пита още Валери Симеонов. Лидерът на НФСБ призна, че е имал среща с Божков, докато беше вицепремиер. Хазартният бос се опитвал да го разубеди от намерението му да внесе поправки в Закона за хазарта, които да ограничат неговата дейност. Не се опитал обаче да предлага подкуп.

„Лично на мен не са предлагали никакви средства, за да преустановя движението на закона, внасянето му в зала. От 2018 година – април-май месец, когато беше внесен в Народното събрание. Може би, защото направихме разговор с г-н Божков. Той дойде при мен, в кабинета ми на вицепремиер. Може би е преценил, много бързо е преценил, че няма да може да ме изкуши с някакви рушвети и се е отказал. Това е по отношение на моето участие при внасянето на закона“, хвърли светлина Симеонов. Не се страхувал и от компромати, въпреки че бил сигурен, че Божков записва своите срещи.

Зам.-шефът на спецпрокуратурата:

Хазартният бос пазел незаконната си

колекция в чували и кашони


Укриващият се в Дубай олигарх Васил Божков е притежавал регистрирана колекция от около 200 вещи и за тях е имал утвърден и доказан произход. В сградата на улица „Московска“ обаче били намерени хиляди предмети с характеристиката на културни ценности, които не са регистрирани по надлежния ред. Те били съхранявани в чували и кашони, по тях имало още земна маса. Това стана ясно от думите на зам.-ръководителя на Специализираната прокуратура и наблюдаващ прокурор по делото на Божков Ангел Кънев пред БНТ.

Вещите са били иззети от властите по надлежния ред и в момента се съхраняват в музей. Самото изземване е и записано на видео, за да е сигурно, че не са извършвани нарушения.
По думите на Кънев част от незаконно придобитите предмети на Божков са закупени през незаконен аукцион, за което има сътрудничество с Германия, за да се установи пътят на ценностите. Най-вероятно обвиняемият бизнесмен е използвал артефактите не само за личната си колекция, но и за пране на пари.

Много преди обвиняемият Божков да почне да гради защитната си теза по студиа, сме започнали да работим за укриване на данъци, разпитали сме финансовия министър Владислав Горанов, разпитани са и други министри – настоящи и бивши, правят се проверки, включително твърденията на Божков, разясни Кънев. Но той заяви, че да се води наказателно производство през социалните мрежи чрез „художествени произведения“, не е релевантно – има си място и това е съдът. Ще проверим и изнесеното в социалните мрежи от Васил Божков, увери прокурорът.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.