0

М ъж от Хонконг разкъса на две оригинален ръкопис на създателя на Китайската народна република Мао Дзе Дун. Ръкописът е оценен на 2,3 милиарда хонконгски долара или 252 млн. евро. Купувачът помислил, че са му пробутали фалшификат и от яд скъсал ценния експонат.

Мъж от Хонконг разкъса на две оригинален ръкопис на създателя на Китайската народна република Мао Дзе Дун. Ръкописът е оценен на 2,3 милиарда хонконгски долара или 252 млн. евро. Купувачът помислил, че са му пробутали фалшификат и от яд скъсал ценния експонат.

Според в. „Саут Чайна Морнинг Пост“ ръкописът бил част от колекция от предмети, откраднати на 10 септември от апартамента на известен колекционер на стойност 5 милиарда хонконгски долара (549 милиона евро). Този обир се счита от полицията за най-големия обир в историята на бившата британска колония Хонконг.

Ръкописът съдържал поема, написана собственоръчно от Мао, и бил най-ценният експонат сред всички откраднати предмети. Там била и китайска пощенска марка, издадена през 1968 г. с лозунга "Цялата страна е червена", една от най-скъпите в света, след като беше продадена на търг за 13,8 милиона юана (2 милиона долара, 1,7 милиона евро) през 2018 г.

Собственикът му е колекционерът Фу Чунсяо, член на Хонконгското общество на филателистите. Той пътувал в Китай по време на грабежа и чиято дъщеря сигнализирала за кражбата.

Пергаментът с поемата на Мао е закупен от мъж само за 500 хонконгски долара (54,9 евро), който, мислейки, че е евтин фалшификат, го нарязва на две парчета за съхранение. И нарязан той бил висок 2 м.

Самият купувач достави двете половини на пергамента на полицията, след като властите публично призоваха за връщането на откраднатите експонати 12 дни след грабежа.