Съдят за подкупи бившия шеф на „Варна-Запад“, 4 митничари и спедитор

Съдят за подкупи бившия шеф на „Варна-Запад“, 4 митничари и спедитор

Бившият шеф на митнически пункт „Варна-Запад“, четирима старши митнически инспектори, които работеха като началници на смени и управител на спедиторска фирма застават пред Специализирания съд, след като Спецпрокуратура внесе обвинителния акт срещу тях.

Обвинението е за участие в организирана престъпна група, създадена с цел искане и получаване на подкупи. Шефът на пункта Дамян Йорданов, митничарите Ивайло Аpнаyдов, Любомиp Киpов, Анна Ангелова и Галин Рycев и спедиторът Георги Табаков бяха задържани през януари, 2017 година при специализирана полицейска операция на ГДБОП под ръководството и надзора на Специализираната прокуратура. Групата е била изключително конспиративна, но част от митничарите са свидетелствали за схемата на действие.

Всеки месец петимата се събирали в дома на единия от тях, където отчитали колко контейнери са пропуснали без проверка и след това разпределяли спечеленото от рушвети, за което има безспорни доказателства. 600 000 лева от откритите при обиските над 700 000 лв. били у един от спедиторите, който се готвел за месечено отчитане. Той направил пълни самопризнания пред съдия и е съдействал на разследването.

При залавянето на митничарите, те се държали нагло и пренебрежително, като недосегаеми. Събраните по досъдебното производство доказателства показват, че в началото на 2016 година те се сговорили да набавят за себе си значителни облаги, възползвайки се от служебното си положение.

При пристигането на товари, най-вече от източно-азиатски страни, като Китай и Япония, всеки от служителите следвало да мотивира търговците-вносители да упълномощават представители на конкретни спедиторски фирми да подготвят необходимите документи за освобождаване на стоките от митнически режим. Това гарантирало на вносителите бързо и приоритетно обработване на товарите, което водело до спестяване на разходи за престой на контейнерите в пункта.

За „услугата“ началниците на смени и началникът на митническия пункт определяли цена до около 600 лева на контейнер, в зависимост от неговата големина и съдържание. След договаряне с вносителите, съобразно определения „ценоразпис“, началниците на смени разпореждали на конкретни митнически инспектори приоритетното обработване на съответните документи.

Представителите на спедиторски фирми (в повечето случаи на фирмата, чийто управител е сред обвиняемите) събирали предварително и предоставяли на шефа на пункта определените „такси“ от 2000 до 40 000 лева месечно. Началниците на смени, обработващи „приоритетните“ документи, получавали от 2 000 до 4 000 лева в началото на всеки месец. Само от обвиняемия по делото управител на спедиторска фирма, началникът на митническия пункт „Варна-Запад“ получавал месечно около 30 000-40 000 лева.

Предстои Специализираният наказателен съд да насрочи дата за разпоредително заседание по делото.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.