Съдят за измама за над 500 000 лева варненски адвокат

Съдят за измама за над 500 000 лева варненски адвокат

Районната прокуратура във Варна внесе във Варненския районен съд обвинителен акт срещу 38-годишният адвокат Мирослав В., който в качеството си на пълномощник, с цел да набави за себе си имотна облага, е възбудил и поддържал заблуждение у 12 измамени от него варненци.Имотната вреда за пострадалите е в размер на 505 623 лева.

Адвокатът ще отговаря за измама, която е в особено големи размери и представлява особено тежък случай, извършена като продължавано деяние. Той вземал пари от жертвите, на които заявявал, че ще участва от тяхно име в обявени на публична продан имоти по различни изпълнителни дела.

Обещавал им правна помощ и съдействие, чрез намиране и покупка на недвижими имоти във Варна, предлагал им посредничество в преговорите за покупката, проверка на състоянието, както и цялостна подготовка на документите за осъществяване на сделката.

Престъпната му измамническа схема действала от 2 юли 2015 година до 16 февруари 2017 г. Всичките 9 измами били извършени през непродължителни периоди от време, при една и съща обстановка и еднородност на вината.

Причинената от престъплението имотна вреда на пострадалите надхвърля 140-кратния размер на минималната работна заплата от 460 лева към 16 февруари  2017 г. Стойността на щетата надхвърля повече от 7 пъти тази, която дефинира наличието на особено големи размери, уточняват магистрати.

Случаят с измамите на варненския адвокат е особено тежък, защото извършеното престъпление, заради настъпилите вредни последици и другите утежняващи отговорността обстоятелства разкриват изключително високата степен на обществената опасност, и на деянието, и на дееца.

За продължителен период от време и за да не бъде разкрит и изобличен, обвиняемият е въвел в заблуждение 12 души, като някои от тях са били съпрузи, посочват от Прокуратурата. В резултат на измамливите действия са пострадали 13 лица, които се претърпели имотна измама.

Подсъдимият бил препоръчан на пострадалите от съседи и познати, дори от родителите си. Те са му се доверили, заради професията му на адвокат и са го ангажирали да ги представлява и да защитава интересите им. Дори когато Мирослав бил лишен от право да упражнява адвокатската професия, той продължил да извършва измами, като се представял за действащ адвокат.

Районната прокуратура във Варна е посочила в обвинителния акт срещу него като смекчаващи отговорността обстоятелства, че е бил неосъждан и, че е възстановил част от причинените щети. Те обаче са едва 65 353 лева от причинените щети за над половин милион лева.

Бившият адвокат е с мярка за неотклонение „Парична гаранция“ от 10 000 лева, като Районната прокуратура във Варна му е наложила и забрана да напуска страната.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.