Окръжната прокуратура в Добрич предаде на съд управител на фирма, получил средства по европейска програма чрез представяне на неверни сведения, съобщиха от Апелативната прокуратура.

37-годишният управител на фирма Радослав Р. представял пред бюрото по труда в Добрич неверни сведения и така получил средства по проект „Нова възможност за младежка заетост“, финансиран от оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ и съфинансиран от Европейския съюз. Радослав Р. ще отговаря за продължавано престъпление по член 248а, ал. 5, във връзка с ал. 3 и 2 от НК. Посредственото извършителство на деянието е на счетоводителката на фирмата, майка на подсъдимия управител.

По проекта на работа били назначавани лица, които отговаряли на определени изисквания – да са безработни лица до 29 години, да нямат просрочени задължения, да не са обявявани в несъстоятелност, да не са осъждани с влязла в сила присъда за измама, корупция, участие в престъпна група, пране на пари или каквато и да е друга незаконна дейност. Подсъдимият подал документите на фирмата си, която имала ресторант, за да бъде включен като работодател по проекта.

На 28 януари 2016 г. свидетелка по делото внесла заявление в бюрото по труда да бъде назначена на работа във фирмата на Радослав Р. като сервитьорка. Два месеца по-късно между дружеството на подсъдимия и безработната бил сключен трудов договор за пълен работен ден с възнаграждение 450 лева. Определена според изискванията на проекта била и наставничка на новоназначената сервитьорка, която трябвало да получава половин минимална работна заплата за това.

Сервитьорството не допаднало на безработната и тя започнала да работи като барманка в заведението на подсъдимия. И работата зад бара не се харесала на жената и тя напуснала. В разговор подсъдимият успял да я убеди, че може да не работи, но да бъде осигурявана, и жената приела. Няколко дни по-късно със счетоводителката на фирмата на Радослав била открита дебитна карта, по която да се получават заплатите от март до юни 2016 г.

Съдебно-счетоводната експертиза по делото установила, че за периода били преведени по проекта общо 2418 лева. Оформената отчетна документация   била подписвана от майката на Радослав, доказала съдебно-почерковата експертиза.

Предстои делото срещу Радослав Р. да бъде насрочено за разглеждане в Добричкия окръжен съд. Наказанието за престъпление по член 248а, ал. 5 от НК е от 2 до 8 години лишаване от свобода.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Докато лежал във Варненския затвор, правил опит да се самозаколи, два пъти е пускан предсрочно от килията

Убитият в Турция Милен ослепил жена при обир у нас (ОБЗОР)

Докато лежал във Варненския затвор, правил опит да се самозаколи, два пъти е пускан предсрочно от килията

Убитият от турската полиция в Истанбул - 32-годишен Милен Бахчеванов, е от Варна. Простреляният е стар познайник на правоохранителните органи, заяви пред bTV бившият шеф на Варненския затвор и настоящ адвокат Росен Желязков.