Съдят двойка в напреднала възраст за лихварство и укрити данъци

Съдят двойка в напреднала възраст за лихварство и укрити данъци

С обвинителен акт на Окръжната прокуратура във Варна на съд са предадени 93-годишният Божимир А. и 71-годишната Грета Т., която живеела с него на съпружески начала.

Божимир ще отговаря заедно с Грета за извършване на лихварска дейност, от която били получени значителни неправомерни доходи – престъпление по член 252, ал. 2 от НК, извършено като продължавано деяние и в съучастие. Срещу Божимир прокуратурата е повдигнала обвинение и за укрити данъци в особено големи размери.

Грета е с обвинение и за пране на пари. Третото престъпление, за което и двамата са предадени на съд, е за ползване на нелегален софтуер, предмет на авторско право. Незаконната лихварска дейност подсъдимият Божимир, който е с медицинско образование, започнал още  през 1997-1998 г.

Пик в престъпната  му дейност бележи началото на 2006 г. Парите, които давал назаем, били набавени изцяло в резултат на предходната му лихварска дейност. Двамата давали средства на лица, за които били уверени, че ще върнат парите, или разполагали с имущество, от което биха могли да удовлетворят вземанията си.

Предоставяните заеми получателите по тях възприемали като услуга и се съгласявали с поставяните условия - начин и срок на връщане, размер на исканата лихва, проценти месечна лихва, извън определения годишен лихвен процент на БНБ, както и с неустойките за забавено връщане. „Кредитоискателите“ понякога подписвали и записи на заповед или учредявали договорна ипотека върху свой имот, като обезпечение по сключения договор за заем или издавали в полза на подсъдимите запис на заповед за сума, равна на главницата и лихвата.

Само главниците по отпуснатите заеми са в размер на 178 316 евро с левова равностойност 348 755, 78 лева. С лихварската дейност били причинени значителни вреди от 57 199,17 евро с левова равностойност 111 871,85 лева. В периода от 14 април 2007 г. до 30 април 2010 г. при условията на продължавано престъпление в качеството си на физическо лице с четири отделни деяния, 93-годишният Божимир избегнал установяването на данъчни задължения в особено големи размери – 17 773,21 лева, като скрил истина в подадените в ТД на НАП - Варна декларации за 4 години.

Той не декларирал доходи, получени като лихви и неустойки по предоставените заеми от 55 701,12 лв. и с това избегнал установяването на дължимия данък. Грета пък в периода от 11 декември 2008 г. до 17 март 2010 г., в условията на продължавано престъпление и в съучастие като съизвършител с Божимир, предоставила кредити с лихви на 4 лица. Главниците по тези кредити са в размер на 41 900 евро с левова равностойност 81 949,28 лева, като щетите са значителни за заемополучателите.

От отпуснатите незаконни заеми Грета получила и неправомерни доходи от лихварство в размер на 6785,21 евро с левова равностойност 13 270,72 лева. Двамата са използвали и незаконни компютърни програми, които са били обект на авторско право. Грета е подсъдима и за извършването на сделки с имущество, като продължавано деяние от 18 май 2011 до 16 август 2013 г. 

Тя получила, чрез възлагане и като купувач, изнесени на публична продан недвижими имоти на длъжници и закупила няколко имота с парични средства, за които знаела към момента на сделката, че са придобити чрез тежко умишлено престъпление. Така осъществила състава на престъплението „пране на пари“.

Предстои делото срещу двамата да бъде насрочено за разглеждане във Варненския окръжен съд.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.