Съдят бизнесмен за укриване на данъци за над 3 милиона лева

Съдят бизнесмен за укриване на данъци за над 3 милиона лева

Той подавал фалшиви декларации до НАП за фиктивни доставки

Съдят бизнесмен за укриване на данъци за над 3 милиона лева. Обвиняемият П.Г. е собственик, управител и представител на търговско дружество „Л..“ ЕООД, съобщават от прокуратурата. Ръководената от него фирма изкупувала зърно от земеделски производители. Въпросните контрагенти не били установени и регистрирани по Закона за данък върху добавената стойност.

В подаваните в НАП от името на „Л.“ ЕООД месечни справки-декларации се декларирали фиктивни доставки от несъществуващи фирми. По този начин се акумулирал неоснователен данъчен кредит, след което се осъществявали реални доставки на зърно, нужно като суровина за дейността на други фирми. За тях дружеството на обвиняемия получавало реални плащания.

В хода на разследването е било установено, че П.Г. избегнал плащането на данъчни задължения на „Л.“ ЕООД в особено големи размери - 3 321 862,05 лева, представляващи дължим данък върху добавената стойност. Обвиняемият чрез упълномощено лице подал по електронен път месечни справки-декларации за конкретни данъчни периоди, които били фалшиви. За целта били използвани неистински фактури при упражняване на стопанската дейност, водене на счетоводство и пред органите на приходите.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.