Съдят бившия шеф на общинската болница в Дупница за далавери

Съдят бившия шеф на общинската болница в Дупница за далавери

Росен Тимчев източил близо 30 хил. лв. от касата на болницата

Изправят на подсъдимата скамейка бившия шеф на общинската болница в Дупница Росен Тимчев. Срещу него са повдигнати обвинения за безстопанственост и сключване на неизходна сделка, обявиха от прокуратурата.

Няколко месеца, след като Тимчев е избран за временно изпълняващ длъжността управител на МБАЛ „Св. Иван Рилски“, той сключил договор за издаване и обслужване на фирмена дебитна карта с титуляр МБАЛ „Св. Иван Рилски“. Отговорникът за банковите преводи на болницата установил, че от сметката на дружеството липсват пари. В тази връзка било направено запитване до банката относно причините, довели до тези липси. В получения отговор било обяснено, че това движение на парични средства е от издадената дебитна карта на управителя – обвиняемият Росен Тимчев. Отделно от това е установено, че вече бившият управител е вземал пари от касата на болницата, с разходни ордери и от регистратурата, с разписки под формата на служебни аванси. Сумите, взети по този начин, не били заведени в касовата книга на болницата, липсвали разходно-оправдателни документи – фактури, вносни бележки или фискални бонове. Общият размер на получените от обвиняемия служебни аванси за периода от м. март 2016 г. до м. ноември 2016 г. възлиза на 18 042.97 лева.

Сред далаверите, които лъснаха по време на разследването е сключен от Тимчев договор с мобилен оператор за предоставяне на комуникационни услуги и устройства, въпреки че болницата имала действащ такъв. Като бонус обвиняемият получил девет броя мобилни телефони от различни марки, които по-късно били продадени на трети лица.

Същевременно МБАЛ в гр. Троян се нуждаела от подмяна на апарати за хемодиализа и поради информацията за „предстоящо закриване на отделението в МБАЛ - гр. Дупница“, ръководството му отправило запитване към Тимчев за закупуването на апаратите. Обвиняемият определил цена от по 5 000 лева за всеки от тях, която била изгодна за болницата в гр. Троян, предвид че рециклиран такъв струва около 15 000 лева.

„От тези действия на Росен Тимчев са последвали значителни щети за болницата в размер на 25 079.83 лева, което е довело до намаляване на финансовото й имущество. Предстои наказателното производство срещу бившия управител да продължи в съда“, обявиха още от Окръжната прокуратура в Кюстендил.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.