Делото срещу бившите шефове на врачанската болница Орлин Цветков и Светозар Луканов и срещу началника на отделението по съдова хирургия д-р Румен Цветанов тръгна в районния съд. Тримата са обвинени в присвояване на повече от 32 000 лева в полза на лекар фантом, който никога не е работил в отделението по съдова хирургия, но е получавал заплата.

По време на разследването е установено, че за разкриването на отделението е трябвало да бъдат назначени двама лекари с призната специалност по съдова хирургия, които да са на трудов договор. Тъй като във Враца имало само един – д-р Румен Цветанов, бройката била попълнена от д-р Халил Мехмед от Шумен. Между март 2013 г. и декември 2015 г., когато изпълнителни директори са били Орлин Цветков и Светозар Луканов, по сметките на шуменския лекар са изплатени над 32 000 лева.

Според прокуратурата наказателната отговорност и за тримата е в това, че са съставяли документи с невярно съдържание – ведомости за заплати и графици за дежурства, в които д-р Мехмед фигурирал, макар че не е стъпвал във врачанската болница.

По време на заседанието стана ясно, че болницата няма да предяви граждански иск срещу тримата, тъй като д-р Халил Мехмед не е теглил сумата и я е възстановил по сметките на болницата и на практика няма финансова щета за лечебното заведение. 

Наказателен съдебен състав към районния съд прие искането на защитата за следващото заседание да бъде представена съдебно-икономическа експертиза за приходите на болницата в периода, в който Цветков и Луканов са я оглавявали и да бъдат допуснати за разпит двама нови свидетели - докторите Рангел Якимов и Ева Ралчева.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Опасните химикали са престояли в склада повече от 30 години

Бивш военен завод миниран с червен живак

Опасните химикали са престояли в склада повече от 30 години

Буркани с червен живак, цианиди и други реактиви, подредени в 90 сандъка са открити в склад на бившия военен машиностроителен завод „Гаврил Генов” във Враца.

Ученичката била здрава, болестта се развила мълниеносно

Пневмония причинила смъртта на седмокласничката

Ученичката била здрава, болестта се развила мълниеносно

Пневмония, която се е развила мълниеносно е най-вероятната причина за смъртта на седмокласничката от училище „Христо Ботев” във Враца. 13-годишната Нели почина в междучасие в класната си стая в понеделник сутринта. Данните от аутопсията на момичето водят до заключението, че именно тежко белодробно страдание, което се е развило много бързо, е довело до леталния изход, съобщиха от окръжната прокуратура във Враца.