Съдят Бачковския манастир за доходоносен паркинг
3

Съдят Бачковския манастир за доходоносен паркинг

Взимат по 2 лева на час за кола, по време на християнски празници печелят по над 5 000 лева на ден

Община Асеновград и местен бизнесмен съдят Бачковския манастир за собствеността на 2,116 декара имот. Земята се намира под манастира, в непосредствена близост до пътя от Асеновград в посока Смолян. В момента по-голямата част от имота се използва за паркинг, като цената е 2 лева на час за автомобил. Грубата сметка сочи, че през уикендите и по време на големи християнски празници паркингът е претъпкан, а печалбата може да надмине и 5 000 лева за ден. Парите събира фирмата на местен бизнесмен, който не пожела да бъдат писани имената му и това на фирмата му.

На 21 юли 2016г. делото, образувано от фирмата на местния бизнесмен и Община Асеновград срещу обителта завършва с решение на Районния съд в Асеновград, че Бачковският манастир не е собственик на 2,116 дка. имот, в по-голямата си част направен на паркинг. При обжалването в Окръжния съд в Пловдив ситуацията се преобърнала на 180 градуса. Въззивната инстанция обезсилила решението на първоинстанционния съд, разказва отец Самуил. Екипът на „Монитор” разполага със съдебните решения, според които казусът стигнал и до Върховния касационен съд (ВКС). Със свое определение на 25 септември 2018г. от ВКС не допускат касационно обжалване в обжалваната от община Асеновград част. Решението на окръжния съд в Пловдив влязло в сила на същата дата, което обаче не променило нещата. И до ден днешен обителта няма право да стопанисва имота, който се ползва от местния бизнесмен.

Пред съда той твърдял, че има специално право на ползване, дадено му от Агенция пътна инфраструктура (АПИ) на 3 май 2011г. По време на същото дело позицията на Бачковския манастир била, че собствеността върху имота с площ 2,116 дка., е тяхна на основание давностно владение с начален срок 1083 г., когато е бил основан манастирът.

„Като граници спорният имот с площ 2,116 дка се появява през 2004г., когато е изготвена първата за страната кадастрална карта. В редица дела пред Административен съд Пловдив, образувани по жалби на фирмата на местния бизнесмен и Община Асеновград срещу заповеди на началника на СГКК по повод издадени скици за същия имот, Бачковският манастир се е легитимирал, като собственик на имота, с нотариален акт от 1932г., където пише „местност Клувията”. В местността „Клувията” категорично попада и този имот 02974.12.31”, уточни адвокатът на Бачковския манастир Георги Пейчинов.

Проверка на „Монитор” в Областна администрация в Пловдив установи, че те нямат информация дали някому е давано специално право на ползване на пътища. „Бизнесменът и пред наши служители е твърдял, че има договор с Областно пътно управление. Нямаме информация да му е давано специално право на ползване. Поне колегите не можаха да намерят документи”, съобщи Николай Аджеларов, директор Дирекция „Административен контрол, регионално развитие и държавна собственост” в областна администрация Пловдив. Запитването на в. „Монитор” до АПИ остана без отговор. В рамките на съдебното дело пред Районния съд в Асеновград, частникът е представил документ за договор с Пътно управление от 14.04.1999г. и друга негова фирма, с което му е предоставено правото да ползва квадратура от 200кв.м. в имота, а през 2011г. от ОПУ – Пловдив са му дали разрешение да разграфи паркоместа и да ги експлоатира. „Всичко ми е законно. Пращат ми нон стоп проверки от различни институции, но нарушения не бяха открити”, заяви пред „Монитор” бизнесменът.

Междувременно, в края на август 2018г., от Бачковската света обител са сезирали Окръжна прокуратура в Пловдив с копие до Специализираната прокуратура за проверка дали по казуса с имота-паркинг има съставомерни действия по НК, осъществени от местния бизнесмен и длъжностни лица, ръководители на агенции или ведомства, респективно техните регионални представители.

„В моята жалба до прокуратурата има приложени пет писма от АПИ, като последното е от зам.-министър, в които се казва, че никога този имот 02974.12.31 не е бил част от републиканската пътна мрежа. Поискал съм да се извърши проверка за установяване има ли съставени документи с невярно съдържание и в случая – кой от всички съставени е истинският. Защото има документи, в които има претенции за държавна и общинска собственост и същевременно – други, в които казват, че процесният имот никога не е бил такава собственост”, обясни адвокат Пейчинов. По думите му, за да стане път от даден имот, трябва да има промяна на статута с поредица от съгласувателни процедури.

„Такова нещо няма. В различните скици, издавани за имота същият е с трайно предназначение на територията – земеделска или земеделска територия. Водят се години наред дела, с претенции за собственост на имот, който е на манастира, а така също и се атакуват заповеди за промяна на кадастралната карта и регистри, обективиращи имота като собственост на Бачковския манастир. За имота има издадена скица от месец май 2018г., в която като собственик се сочи Бачковска света обител и че няма данни за носители на други вещни права. Има, обаче издадена скица от месец август 2018г., в която се сочи, че фирмата на местния бизнесмен е собственик наидеална част 170 кв.м. от правото на собственост, а за Бачковска света обител - че няма данни за идеалните части и липсва информация.”, твърди адвокатът.

Извършената корекция в кадастъра е преди приключване спора за собственост върху имота и е в противоречие с влязлото в сила съдебно решение. Той подчерта, че всички съдебни решения са в полза на Бачковския манастир и в съдебните производства многократно фирмите на въпросния бизнесмен не са били легитимирани като заинтересовано лице. „Това е пълен парадокс.“ твърди юристът на обителта. По думите му, по жалбата до Специализираната прокуратура е възложенаи проверка на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ).

„Действително, че тези хора нямат страх от Бога. Делата срещу манастира са още от времето на епископ Борис, когато той беше игумен. Продължават и до момента”, заключи игуменът архимандрит Самуил. По думите му, ако обителта влезе във владение на имота/паркинг, ще намали цената на паркиране до 1 лев на ден за автомобил.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.