Новият опит на оръжейния търговец и ортак на банкера-беглец Цветан Василев – Емилиян Гебрев, да заграби „Дунарит“ под носа на държавата чрез юридически врътки удари на камък. Поне засега.

На 14 януари 2020 година магистратът от Окръжен съд – Русе Палма Тараланска е постановила определение, в чиито мотиви изрично се указва, че няма как да бъде вписано увеличението на капитала на военния завод, чрез което Гебрев се опитва да сложи ръка на „Дунарит“. Причината е, че решението на Комисията за защита на конкуренцията от пролетта на миналата година категорично забранява това с мотива, че концентрация на ЕМКО, чийто собственик е оръжейният търговец и „Дунарит“, би представлявала нарушение на антимонополното законодателство на страната.

Така отново бе потвърден и фактът, за който изданията от „Телеграф медиа“ алармираме от години, че „Дунарит“ категорично не е собственост на Гебрев, както и че

оръжейният търговец го контролира абсолютно незаконно вече над две лета,

точейки ресурсите и ноу-хауто му в своя и на Цветан Василев полза, както и на менторите на банкера-беглец в Москва в лицето на руския олигарх Константин Малофеев.

Поредният опит за кражба на завода, задействан от дуото Василев-Гебрев, бе разкрит преди няколко дни от Блиц. Според разследване на агенцията тандемът е пуснал в действие стария сценарий за вписване на увеличението на капитала на „Дунарит“ от 8 млн. лева на 68 млн. лева, направено в началото на 2016 г., за да се заобиколят наложените от КПКОНПИ и НАП запори върху акциите на военния завод и Гебрев да сложи ръка на предприятието по втория начин. За годините оттогава досега тандемът на няколко пъти прави опити да впише увеличението, но удряше на камък, защото търговският регистър постановяваше откази, защитавайки интересите на държавата и законите й. В същото време Гебрев през приближеното му ръководство на „Дунарит“, поставено начело на завода благодарение на услужливи магистрати именно от Окръжния съд в Русе, продължаваше с опитите да сложи ръка върху завода, заливайки всички възможни институции в страната с жалби. Така, в началото на годината, Гебрев и „Дунарит“ са стартирали нова офанзива, в която според разследването на „Блиц“ отново са били подпомогнати от окръжни магистрати от дунавския град. В полза на оръжейния търговец, неизвестен магистрат от съда изпратил съобщение до Агенцията по вписванията с приложени две решения на софийски съдилища, с което на практика поискал длъжностното лице по регистрацията да погази закона и да впише увеличението, писа агенцията. Този път обаче са ударили на камък и в Окръжен съд, където са попаднали на магистрат, явно воден от законите, а не от частни интереси.

Новото искане бе последвано от поредица от възражения както от КПКОНПИ, така и от синдиците на КТБ – фалираната от Цветан Василев банка, щедро финансирала „Дунарит“, като от антикорупционната комисия изрично настояха да бъде спряно рестартираното по искане на „Дунарит“ регистърно производство. В определение от 14 януари, постановено по жалбата, подадена от КПКОНПИ и отразено в Търговския регистър на 20 януари, съдия Палма Тараланска изрично посочва, че

увеличението на капитала няма как да бъде вписано,

защото трябва да има одобрение по реда на Закона за защита на конкуренцията. Магистратът посочва, че първоначално е имало такова одобрение, дадено от решението на КЗК от 11 август 2016 г., но припомня, че в следствие на жалби то беше отменено от петчленен състав на ВАС. На 21 януари 2019 г. Върховният административен съд постанови, че комисията неправилно е определила оборотите на участниците в концентрацията, а именно ЕМКО на Гебрев и „Дунарит“ и върна преписката за ново разглеждане от КЗК. Антимонополната комисия пък от своя страна излезе с ново решение на 1 април 2019 г., с което постанови, че концентрацията би наложила монопол на пазара и съответно я забрани. Това решение на КЗК съставлява препятствие за извършване на вписване на заявеното увеличение на капитала на „Дунарит“, пише в мотивите си съдия Тараланска. Тя порязва и КПКОНПИ в искането му за спиране на регистърното производство, но в същото време подчертава, че решението на петчленния състав на ВАС е основание за ново произнасяне от страна на Агенцията по вписванията. Затова указва на агенцията да се произнесе по заялението за увеличение на капитала, но „като зачете всички нововъзникнали обстоятелства, касаещи заявеното вписване на промяна в обстоятелствата по партидата на „Дунарит“, както и по всички следващи заявления“. А именно решението на ВАС и новото на КЗК, че сливането на ЕМКО с „Дунарит“ би нарушило антимонополното законодателство.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Седмицата започва със слънце

Днес ще е предимно слънчево. На места в котловините на Западна България до обяд ще се задържи мъгливо. Ще се появи слаб югозападен вятър. По-топло, с максимални температури между 11 и 16 градуса, по-ниски - в районите с продължителна мъгла.

Общо в 1715 нанасят отсъствия и оценки онлайн

Всяко пето училище прати в историята хартиения дневник (ТЕМАТА)

Общо в 1715 нанасят отсъствия и оценки онлайн

1715 от всички над 2200 школа в страната използват електронен дневник през учебната 2019/2020 г., за да нанасят отсъствия и оценки онлайн. Това показват данни на образователното министерство, предоставени на „Монитор“. Училищата могат да избират между три варианта – хартиен, хартиен и електронен или само електронен дневник. На последната опция са се спрели близо 400 от тях. Това означава, че всяко пето школо у нас е пратило в историята хартиения дневник.

Липса на ваксини остави без помощи семействата на други 485 хлапета

Отрязаха детските на 10 591 ученици заради бягства от час

Липса на ваксини остави без помощи семействата на други 485 хлапета

Месечните помощи на 10 591 деца са спрени от началото на учебната година до 19 декември заради натрупани пет неизвинени отсъствия в училище в рамките на един месец. Това става ясно от писмен отговор на социалния министър Деница Сачева до депутата от БСП Георги Гьоков на въпрос за раздадените помощи през изминалата година.