Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет ще решава на 11 декември дали има тенденциозност в отношението на председателя на ВКС Лозан Панов към специализираните съдилища и най-вече към апелативния спецсъд. Това реши единодушно пленумът на Висшия съдебен съвет. 20 от кадровиците на Темида гласуваха „за“ и нито един „против“, че даването на становище по въпроса е в компетентността на съдийската колегия, а не на пленума.

Поводът е писмото на председателя на апелативния спецсъд Георги Ушев и още 10 съдии от съда, които се обърнаха към ВСС да изрази становище дали е

проява на тенденциозно отношение

проверката, назначена от Лозан Панов в съда, при положение, че няма данни за нарушения по производствата за мерките за неотклонение на подсъдимата за подкуп в големи размери бивша кметица на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова. Още повече, че въззивният съд все още не се е произнесъл дали законосъобразно първата инстанция е изменила мерките на двете подсъдими от "задържане под стража" в "домашен арест".

Писмото на апелативните спецсъдии бе включено като последна точка в дневния ред на пленума на ВСС. В началото на разглеждането на точката Панов започна да изброява 20-те правомощия на пленума на ВСС, цитирайки чл. 30, ал. 2 от Закона за съдебната власт. Като ги изчете, шефът на ВКС каза: „Не виждам правомощия пленумът на ВСС да се произнася по компетентността и професионалната насоченост на съдиите. Апелативният спецсъд все още е в структурата на съдилищата. Статутът им е на съдии, а не на прокурори. Писмото на апелативните спецсъдии не е адресирано по компетентност. Ще внеса искането им за заседанието на съдийската колегия на 11 декември. Съдът е арбитър, не трябва да е на страната на прокуратурата“, заяви Панов.

„Знаем закона“, сряза го представляващият ВСС

Боян Магдалинчев. „Няма да ви чета закона, нито предварително написано заявление, за да кажа нещо. Изразявам становището на прокурорската колегия: Поставеният въпрос е от компетентността на съдийската колегия. С оглед на това ще подкрепя внасянето на писмото там“, каза главният прокурор Сотир Цацаров.

Очевидно заради въпросната точка, час преди началото на заседанието на пленума на ВСС, на улицата пред сградата се събраха 15-ина души, разпънаха транспарант с надпис „Национална гражданска инициатива „Правосъдие за всеки“ и започнаха да крещят обиди срещу главния прокурор. НПО-то е от кликата на скандалния шеф на ВКС и най-вероятно той е изкарал пионките си да крещят в негова полза, коментираха магистрати. Един от протестиращите пък държеше малък плакат със снимка на председателя на ВКС Лозан Панов. Полицаите, които охраняваха малобройните кресливи протестиращи, бяха колкото тях на брой. Една част от униформените пазеше входа на сградата на ВСС, а друга – самите тях. Микрофонната уредба на агитката огласяваше целия район. Техен представител изчете обръщение до представляващия ВСС, членовете на ВСС и министъра на правосъдието Цецка Цачева, в което горещо защитаваше проверката, наредена от Панов в апелативния спецсъд. Представящите се като граждани и юристи дори блокираха за 5 минути движението по ул. „Екзарх Йосиф“ и докато крещяха обидите си, катаджии спряха трамваите на безопасно място. Наредената от Панов проверка в апелативния спецсъд приключи на 5 декември и на 10 декември трябва да е готов докладът с резултатите от нея.

Трима апелативни магистрати отново решиха:

Иванчева и заместничката й остават в ареста

Бившата кметица на "Младост" Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова остават в ареста. Това става ясно от определението на Специализирания апелативен съд, качено на сайта на магистратурата. То е с дата от четвъртък.

Това е второ решение на трима спецапелативни съдии, което потвърждава, че Иванчева и Петрова трябва да останат зад решетките. Според магистратите продължаване на най-тежката мярка "задържане под стража" е необходимо заради изключително високата степен на обществена опасност на престъпления, за които двете се разследват.

По темата: ВСС Лозан Панов
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Румен Радев в Йордания: И на Балканите можем да имаме високотехнологичен център

SESAME е едно невероятно съоръжение, което показва, че когато няколко държави от региона се обединят в името на високите технологии, получат подкрепата на ЕС и на ЦЕРН, нещата са възможни. Това каза пред журналисти президентът Румен Радев, който посети Съоръжението за синхротронно лъчение за експериментални науки и приложения в Близкия изток SESAME (Synchrotron-Light for Experimental Science and Applications in the Middle East). Международният изследователски център е разположен близо до столицата Аман.

Борисов се срещна със зам.-държавния секретар на САЩ

Министър-председателят Бойко Борисов се е срещнал със заместник-държавния секретар на САЩ Джон Съливан, съобщиха от правителствената пресслужба. Във фокуса на разговорите са били сигурността, енергетиката, инвестициите и двустранните отношения.

Кадровиците го питат каква е връзката му с Иванчева и „Правосъдие за всеки“, той мълчи

Инспекторатът на ВСС подхваща Панов за проверката срещу апелативния спецсъд

Кадровиците го питат каква е връзката му с Иванчева и „Правосъдие за всеки“, той мълчи

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет предаде председателя си и шеф на ВКС Лозан Панов на Инспектората на ВСС. Искането им е инспекторите да проверят и да кажат дали Панов е накърнил независимостта на съдебната власт, като е разпоредил проверка в апелативния спецсъд по делата за мерките за неотклонение на подсъдимите за подкуп в големи размери бивша кметица на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова.