БЕЗ СЪД: При развод и делба ни пращат на медиация

БЕЗ СЪД: При развод и делба ни пращат на медиация

Съдиите във ВСС подкрепиха задължителната медиация при някои дела

Съдийската колегия на ВСС единодушно гласува в подкрепа на концепцията за въвеждане на задължителна медиация по някои видове дела.

С 11 гласа „за” и нито един „против” кадровиците на Темида приеха за сведение проектът, разработен от специална работна група от съдии. Той предвижда към всички окръжни съдилища в страната да бъдат създадени съдебни центрове за медиация, където по граждански и търговски дела да бъдат постигани извънсъдебни споразумения чрез подготвени медиатори, а след това съдии да ги одобряват.

Концепцията на работната група ще бъде изпратена в Министерство на правосъдието за изготвяне на законодателни предложения в тази насока.

В момента медиация се извършва единствено в София и Варна, където има такива центрове към съдилищата. Статистиката сочи, че най-много извънсъдебни споразумения са постигнати при родителски спорове и облигационни искове.

Идеята е до края на годината медиация по граждански и търговски дела да започне да се прилага в четири пилотни съдилища, в които вече има изградени центрове - София, Варна, Пазарджик и Перник. Медиация се предвижда да има при развод; делба; спорове за промяна на мерките, свързани с родителската отговорност и личните отношения с бабата и дядото; спорове между съсобственици или във връзка с отношенията в етажната собственост; разпределяне на ползването на съсобствена вещ. И още – при трудови спорове, вещни спорове, спорове за интелектуална собственост и др. Докладчиците по делата ще преценяват дали да ги изпращат за медиация.

Целта на концепцията е пилотно въвеждане на процедурата по задължителна медиация в 4-те пилотни съдилища, а не по-късно от началото на 2023 г. това да се случи и в центровете за съдебна медиация към останалите окръжни съдилища.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.