Съдиите във ВСС напомниха с писмо на СГС закона и конституцията

Съдиите във ВСС напомниха с писмо на СГС закона и конституцията

Деветима от членовете на съдийската колегия във ВСС изпратиха безпрецедентно писмо до общото събрание на магистратите в Софийския градски съд, след като от временното ръководство на съда още по-безпрецедентно поискаха от кадровиците да обяснят мотивите си за избора на Алексей Трифонов за председател на съда.

До чрезвичайната епистоларна комуникация се стигна, след като преди седмица съдийската колегия избра с 9 от общо 13 гласа „за“ Трифонов за председател на най-големия окръжен съд в страната. Конкурентът му за поста Евгени Георгиев обаче обяви, че ще обжалва избора пред Върховния административен съд (ВАС) и започна подписка в своя подкрепа сред съдиите в СГС, който се счита за „заплюта територия“ на грантаджийските кръгове в Темида заради бившето си ръководство и приближените му съдии. Малко след призива на Георгиев и.ф. изпълняващата длъжността председател на СГС Десислава Попколева свика и провеждането на общо събрание на съда, което трябваше да се състои в понеделник. Оказа се, че е пратила покана и до съдийската колегия на ВСС, „за да обяснят решението си“ и защо са избрали Трифонов, при положение че общото събрание е подкрепило кандидатурата на Георгиев.

Именно в отговор на тази покана е и писмото на деветимата кадровици, които в него се налага да припомнят на градските съдии основополагащи принципи в конституцията и законите на страната. В писмото се припомня, че право и задължение на ВСС е да назначава административните ръководители в съдебната система. В тази връзка членовете на ВСС посочват, че "законът не придава на становището на общото събрание изключителна сила и предимство пред всички други фактически данни и обстоятелства, свързани с регламентираните от закона критерии за качествата на кандидатите. Посочват също, че "с убедително мнозинство, с ясни и конкретни мотиви девет от присъствалите тринадесет членове на СК на ВСС приеха, че демонстрираните от съдия Алексей Трифонов професионални, управленски и нравствени качества в по-висока степен отговарят на необходимите изисквания и очаквания за управление на най-големия окръжен съд в страната". Междувременно стана ясно, че самото общо събрание се е провалило поради липса на кворум – т.е. „бунтуващите“ се магистрати не са успели да намерят подкрепа сред мнозинството от колегите си. Въпреки провала на събранието обаче по информация на специализирания юридически сайт „Правен свят“ и.ф. шефката на съда все пак възнамерявала да изготви позиция до ВСС, да я предложи за подписване от съдиите и да я прати до съдийската колегия. От пресцентъра на СГС отговорили на въпросите, пратени от сайта, с думите, че „било взето решение общото събрание да изрази становище във връзка с избора на председател на СГС и да го изпрати на ВСС заедно с целия протокол от проведеното събрание, като решението щяло да „бъде подписано от всеки съдия, който е съгласен с него, независимо дали е присъствал на събранието“.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.