Съдиите във ВСС избраха шеф на Военноапелативния съд

Съдиите във ВСС избраха шеф на Военноапелативния съд

Съдийската колегия на ВСС избра полк. Румен Петков за председател на Военноапелативния съд с 9 гласа "за".

Опонентът му в състезанието за поста - полк. Димитър Фикиин, който до момента бе изпълняващ функциите "административен ръководител" на съда, получи 4 гласа "за" от кадровиците на Темида.

При представянето на концепцията си пред Съдийската колегия полк. Петков заяви, че  подкрепя като военен магистрат идеята за промени в законодателството и за разширяване на компетентността на военните съдии. Полк. Петков подкрепи и евентуална девоенизациия на военните магистрати, както и на съдебните заседатели.

Полк. Румен Петков има над 30 години юридически стаж. Кариерата му е започнала като военен следовател във Военно-окръжна прокуратура – Варна през 1991 г., след което в периода 1993 – 2021 г. е военен съдия във Военен съд – Варна. От 01.03.2001 г. и към настоящия момент е съдия във Военно-апелативния съд. Кандидатира се за длъжността, основавайки се на своята дългогодишна работа в органите на военното правораздаване и детайлното познаване на дейността на Военно-апелативния съд.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.