Съдии скочиха срещу Лозан заради тенденциозна проверка

Съдии скочиха срещу Лозан заради тенденциозна проверка

Питат пленума на ВСС допустимо ли е да се меси в решенията за Иванчева

Председателят на Апелативния спецсъд и още 10 съдии изпратиха писмо до пленума на ВСС за становище допустимо ли е шефът на ВКС Лозан Панов да нарежда проверка на работата на съда по делата за мерките за неотклонение на бившата кметица на столичния район „Младост“ Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова по време на неприключило производство, без никакви данни за допуснати закононарушения. Магистратите поставят и въпроса дали това е тенденциозно отношение към АСНС.

Апелативният спецсъд се състои от общо 13 съдии, 11 от които искат отговор и на въпроса опитва ли се с това Панов да окаже натиск и да повлияе на вътрешното убеждение на съдиите от въззивната инстанция. Внезапната проверка в АСНС е започнала в 10,30 часа в четвъртък и от представената от проверяващия екип заповед на главата на олигархията в Темида е видно, че тя се аргументира с медийни публикации. „От заповедта не става ясно нито какви точно медийни публикации се визират, нито дали същите публикации са съдържали информация за нарушения в организацията на работата на АСНС или се касае за публикации, изразяващи мнения за вида на съответните мерки“, пишат апелативните спецсъдии до ВСС. Те молят кадровиците на Темида да изразят становище „правомерно и допустимо ли е да се нарежда проверка включваща и неприключило производство, в срока на произнасяне на компетентния съд, без никакви данни и посочване на каквито и да е фактически основания за отклонения в разписаните правила за организацията на дейността на съдебния орган, и съставлява ли това опит за оказване на влияние върху вътрешното убеждение на съдиите, на които предстои да се произнесат по спорния предмет“. Апелативните спецсъдии молят още за становище „гореописаното действие съставлява ли проява на тенденциозно отношение към специализираните съдилища и в частност към АСНС, предвид обстоятелството, че спрямо никой друг съдебен орган в страната не са били предприемани проверки при идентични условия“. Апелативните спецсъдии са категорични, че не трябва да бъде оказван институционален натиск върху съда заради кампанийни медийни публикации, явно визирайки недоволни от факта, че подсъдимата за подкуп Иванчева и Петрова не бяха пуснати от ареста.

Писмото на 11-те магистрати дойде ден след като Панов изпрати трима върховни съдии в АСНС да проверяват работата на въззивната инстанция по мерките за неотклонение на Иванчева и Петрова. Те бяха пуснати под домашен арест от спецсъда, но апелативният спецсъд спря изпълнението на решението докато не мине делото и пред втората инстанция.

В същото време членовете на съдийската колегия на ВСС настояват Панов да отговори на 14-те въпроса, които му отправиха заради политическото му говорене. След като миналата седмица той отказа да разговаря с колегите си и напусна заседанието на колегията, точката отново бе включена, този път в дневния ред за следващото заседание на 4 декември. В случая обаче тя няма да бъде последна, а 4-та подред. Съдебните кадровици търсят обяснение от Панов заради изказванията му на форум, организиран от организацията на грантаджиите в Темида ССБ, по време на който той обвини в порочност цялата съдебна система, както и ВСС, а ЕК нарече „невярна и със съмнителен морал съпруга“, стремейки се да дискредитира заключенията на мониторинговият доклад, че съдебната система в България е независима. 10 от общо 14-те членове на съдийската колегия искат шефът на ВКС да отговори защо смята, че всички съдии в България са зависими и дали според него е допустимо председателят на най-висшия съд у нас да произнася политически речи.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.