Съдии „порязоха“ убиец за предсрочна свобода

Съдии „порязоха“ убиец за предсрочна свобода

Състав на пловдивския апелативен съд отказа да пусне предсрочно на свобода затворник от мястото за изтърпяване на наказанията в Стара Загора като отмени определението на старозагорските магистрати спрямо наскоро навършилия 50 години Раиф Али.

Мъжът е в затвора вече 12 години, след като е бил осъден на 18-години лишаване от свобода за убийство на тъща си в карловското село Розино. Трагедията с тогава 79-годишната Зарифе Мустафа се разиграла на 28 октомври 2009 година, когато във видимо пияно състояние зетят нахлул в дома на старицата и я пребил с метална щанга. След смъртта Раиф сам повикал полицаите за да им каже , че е намерил трупа на родственицата си. В хода на досъдебното производство обаче станало ясно, че мъжът е тръгнал да мъсти на тъща си заради влошени отношения с нея и дъщеря й, живеещата с него на съпружески начала Неджибе Али.

Пускането на Раиф предсрочно на свобода е било по предложение на началника на затвора в Града на липите, решението обаче е било протестирано от прокуратурата, която смята , че от приложените доклади не може да се обоснове категоричен извод, че корекционния процес с осъдения е завършил. През 2018-а година затворникът е допуснал на няколко  пъти нарушения на реда и дисциплината, за което са му били налагани съответните наказания.Апелативните магистрати смятат, че протестът на прокуратурата е основателен. Съдът не споделя доводите на Окръжен съд- Стара Загора, тъй като намира, че осъденият не е показал, че се е поправил и превъзпитал. В докладите от затвора нямало мотивиран отговор дали е постигнато изменение в ценностните нагласи на осъдения според индивидуалния план на присъдата, която трябва да е взела под внимание конкретното извършено правонарушение. Анализът сочел че няма яснота за резултатите от корекционния процес, тъй като не са фокусирани първоначални регистрираните проблемни зони, сред които е зловредната употреба на алкохол.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.