0

С кандално съдийство прекърши българските мечти за медал в един от най-титулованите спортове у нас - вдигането на тежести. В категория до 109 кг националът Христо Христов бе жестоко порязан от реферите в последния си опит в изтласкването - на 222 кг, което го лиши от бронзовия медал в олимпийския турнир и го нареди на 5-ото място.

Скандално съдийство прекърши българските мечти за медал в един от най-титулованите спортове у нас - вдигането на тежести. В категория до 109 кг националът Христо Христов бе жестоко порязан от реферите в последния си опит в изтласкването - на 222 кг, което го лиши от бронзовия медал в олимпийския турнир и го нареди на 5-ото място.

Българинът започна уверено в изхвърлянето, като вдигна 185 кг при първия си опит, а след това се справи и на 189 кг. В третия си опит обаче - на 192 кг, не успя да удържи щангата над главата си и я хвърли отзад. Въпреки това след първото движение

Христов бе трети в класирането

като пред него бяха само арменецът Симон Мартиросян със 195 кг и узбекът Акбар Джураев със 193 кг.

В изтласкването Христо вдигна последователно 213 кг и 219 кг, а за третия опит от българския щаб заявиха 222 кг. Той успя да задържи щангата над главата си и опитът му бе признат с 2:1 съдийски гласа. Накрая съдиите прецениха, че е имало трепване в десния лакът на Христо и лишиха българина от двубой от 411 кг и бронзов медал. Националът ни остана с вдигнати 219 кг в изтласкването и двубой от 408 кг. Отличието пък отиде при латвиеца Артурс Плесниекс, който завърши с изхвърляне от 180 кг, изтласкване от 230 кг и двубой от 410 кг. Шампион стана Акбар Джураев с нов олимпийски рекорд от 430 кг, а втори е арменецът Мартиросян с 423 кг.

„Много ограбен се чувствам. Хората, които ме гледаха, всичките приятели, които ме подкрепихте, видяхте истината. Господ е свидетел, никаква грешка нямах. Всичко беше перфектно. Така бяхме преценили ситуацията, че

вдигнах колкото трябваше за медал

Нито повече, нито по-малко. Това беше, за което дойдох. Вдигнах, но не ми го дадоха. Не искам да обсъждам журито. Решението да преразгледат опита си е тяхно. Не мога да го коментирам, но мога да кажа - попречиха ми да оправя живота си“, сподели разочарованият Христов.

Младият ни щангист призна, че има още върху какво да работи, но това ще стане след почивката, която смята да си вземе. „Искам да обърна внимание на семейството ми. Имам малка сестричка, която бяга от мен като ме види, защото не ме познава. Ще се завърна по-силен. Гарантирам, че на следващата олимпиада, ако се класирам, ще бъда по-силен от всякога", категоричен бе Христо Христов.