0

300 лв. административна глоба е наложена на старозагорка, която била забелязана да продава бутилка с домашно прясно мляко на улицата.

300 лв. административна глоба е наложена на старозагорка, която била забелязана да продава бутилка с домашно прясно мляко на улицата.

Глобата е била наложена 10 май т.г., след като в рамките на 3 дни преди датата, когато общинските служители „хванали в крачка” търговката, те получавали многократни телефонни обаждания от свидетел на деянията й. На 10 май униформените служители успели да видят как жената слиза от лек автомобил, провежда кратък разговор с живееща в близост купувачка и й подава 2-литрова пластмасова бутилка с бяла течност вътре. Служителите не са присъствали на разговора и не са видели дали „търговката” получава някакви пари от купувачката. Оказало се, че автомобилът, който е ползвала за придвижване, е собственост на съпруга, регистриран като земеделски производител. В крайна сметка глобата е била наложена на основание местна наредба, забраняваща този вид амбулантна търговия.
Шест месеца по-късно състав на Старозагорския районен съд отменя наказателното постановление с аргумента, че търговията с хранителни продукти на улицата наистина може да се окаже опасна за здравето на купувача, но размерът на глобата е несъразмерен на евентуалните вредни последици.


В решението си от 6 ноември съдът отбелязва, че законът дава възможност вместо парична санкция при първо подобно провинение на виновния да бъде направена забележка.