300 лв. административна глоба е наложена на старозагорка, която била забелязана да продава бутилка с домашно прясно мляко на улицата.

Глобата е била наложена 10 май т.г., след като в рамките на 3 дни преди датата, когато общинските служители „хванали в крачка” търговката, те получавали многократни телефонни обаждания от свидетел на деянията й. На 10 май униформените служители успели да видят как жената слиза от лек автомобил, провежда кратък разговор с живееща в близост купувачка и й подава 2-литрова пластмасова бутилка с бяла течност вътре. Служителите не са присъствали на разговора и не са видели дали „търговката” получава някакви пари от купувачката. Оказало се, че автомобилът, който е ползвала за придвижване, е собственост на съпруга, регистриран като земеделски производител. В крайна сметка глобата е била наложена на основание местна наредба, забраняваща този вид амбулантна търговия.
Шест месеца по-късно състав на Старозагорския районен съд отменя наказателното постановление с аргумента, че търговията с хранителни продукти на улицата наистина може да се окаже опасна за здравето на купувача, но размерът на глобата е несъразмерен на евентуалните вредни последици.
В решението си от 6 ноември съдът отбелязва, че законът дава възможност вместо парична санкция при първо подобно провинение на виновния да бъде направена забележка.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

 Колекционери са закупили вече 11 бутилки от еликсира

€35 000 за най-скъпото вино

Колекционери са закупили вече 11 бутилки от еликсира

Най-скъпото вино на света за миналата година не е нито италианско, нито френско, а еликсир от Унгария.

Безплатна регистрация на свинете в задния двор

Облекчава се режимът за регистрация на личните стопанства, след като Министерският съвет одобри проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за ветеринарномедицинската дейност.

Дребните семена  се посипват върху почвата, едрите се засяват надълбоко

Сеем карамфил и лобелия, за да ни радват напролет

Дребните семена се посипват върху почвата, едрите се засяват надълбоко

Градинарите през януари вече нямат търпение да засадят нещо и с това да
приближат откриването на летния сезон.