Съд отхвърли комисиона на агенция за недвижими имоти

Съд отхвърли комисиона на агенция за недвижими имоти

Окръжният съд в Русе отхвърли комисиона на агенция за недвижими имоти в Русе по договор за посредничество. Магистратите изцяло отмениха решението на районния съд, с което С.И. е била осъдена да плати 1200 лева ведно с лихвите и 204 лева неустойка.

Още през 2015 г. жената видяла обява за продажба на имот в краен квартал на Русе, отишла на оглед, но цената й се сторила висока и до сделка не се стигнало. През следващите две години ходила още няколко пъти на адреса. Според някои свидетели при един от огледите е била с представител на агенцията, според други – не. В края на 2017 г. собственикът на къщата се свързал със С. И., тъй като спешно му трябвали пари и бил склонен да намали цената. Така била осъществена покупко-продажбата. Междувременно С. И. се подписала под договор за посредничество, съгласно който срещу уговорено възнаграждение агенцията се задължавала да й търси имот, като урежда огледи, организира преговори и подготви предварителен договор.

От агенцията научили, че жената е закупила имота и предявили иск в съда да им плати комисиона. Районният съд се произнесъл в полза на агенцията, а купувачът обжалвал. В мотивите си за отмяна на решението окръжните магистрати сочат, че дори и да е извършен оглед с представител на агенцията, тя не е осъществила контакт между страните, не е съдействала за организиране на преговори, в резултат на които да се стигне до сключване на сделка.

Решението на Окръжен съд – Русе не подлежи на обжалване и протестиране.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.