0

В ъпреки че април е студен, време е да събудим мушкатото и да приготвим индришето да излезе на балкона или на двора.

В интерес на истината, тази зима беше много мека и в много вили и дворове дори в Северозападна България имаше презимували индришета дори навън, без да пострадат.

Въпреки че април е студен, време е да събудим мушкатото и да приготвим индришето да излезе на балкона или на двора.

В интерес на истината, тази зима беше много мека и в много вили и дворове дори в Северозападна България имаше презимували индришета дори навън, без да пострадат.

Промени


Така че, ако се задълбочат промените в климата, нищо чудно и в България, като в Северна Гърция, индришето и китките сакъзче и мушкато да не се налага да се прибират да презимуват. Но сега все още всяка пролет трябва да събуждаме китното мушкато през април.


Набождаме


Дали е презимувало в сандъчета, в кофи с пръст или просто сме го провесили да се суши като чубрица, дейностите, които трябва да извършим, са еднакви.

Първо обаче много внимателно трябва да огледаме кои са оцелели и кои са си заминали безвъзвратно. Ако мушкатата са в сандъчета и са живи, трябва да има на върха зелени листенца, в очакване да се развият. В този случай просто изчистваме всичко изсъхнало, клончета и листа.


Колена


Добре е да оставим растението до две-три коленца над пръстта. Ако е необходимо, сменяме и пръстта, ако не - просто добавяме отгоре, за да има достатъчно хранителни вещества. Поливаме и оставяме да се върне към новия живот. Ако отрязаните клонки са годни, ги набучваме по две-три в сандъче и пак поливаме. Те ще започнат да се развиват.


Режем


Ако нашето мушкато е зимувало провесено като чубрица или в кофи, то тогава трябва да го поокастрим пак на клонки с по две или три коленца.

Ако има коренчета, ги изрязваме и набучваме в саксии с пръст или пак в сандъчета и поливаме. Ако не искаме толкова много мушката, подаряваме ги.

По принцип мушкатата и сакъзчетата, както и индришето, са от едно семейство и не понасят специално внимание. Те харесват решителния подход на ръце, които знаят какво правят. Не се нуждаят от много богата пръст, нито от много вода, което не означава ,че трябва да остават на сухо дълго време.


Светлина


Харесват светлина, но не и директна жега. Така че е добре да им се осигурят точно такива условия. Може би е добре да се поливат най-много два пъти седмично, въпреки че ще издържат и много по-дълго без вода. Добре е в края на април да се изнесат навън, важното е да няма слани.


Без буркан


Горе-долу по същото време опитните домакини и цветари започват да размножават индришето си. Ако някой случайно ви подари чепка от ароматното растение, вземете я и ще си отгледате цвете-лечител с прекрасна грива, стига да не му досаждате с прекаленото си внимание.

Тази чепка мнозина я слагат в буркан вода, за да пусне корени. Но такава процедура е напълно излишна. Най-много растението да загние. Затова просто я набучете в една саксия, не особено голяма и полейте.

Оставете я на хладно, все още е рано да я изнасяте навън. Ще видите как след няколко дни някои от листата ще започнат да жълтеят, а останалите зелени ще стават все по-здрави. Други пък ще са готови да разтворят дланите си. Вашето индрише се е хванало.


Прическа


Тези, които имат старо индрише, ще установят, че през зимата гривата му се е разраснала и напълно се е обезформила. Листенцата са много, но хилави и тънки. Това означава, че трябва решително да се пристъпи към кастрене.

Поставяте вестник на масата, слагате саксията или сандъчето с индришето там. След това просто започвате да късате хилавите листа и клончета, които са отрасли през зимата. Не ги жалете, защото те само пречат на растението да стане отново яко и здраво. Това важи особено за хората, които са го държали на парно. Можете почти до корен да го окъсате. Ще установите, че няма и за двайсетина дни отново започват да излизат здравите и тъмнозелени листа, които са пълни с аромат на индрише и детство.


Традиции


В края на април е най-добре цветето да се изнесе навън. Въпреки че понася жегите, индришето не обича слънцето да го грее много директно. Не случайно в Северна Гърция го откриваме в корените на по-големите дървета как е пуснало гривата си. Също така то обича традициите. „Помни” къде е стояло предишната година и е добре пак да го поставите на същото място. Не го поливайте често, не му обръщайте особено внимание, но му показвайте, че го цените.

Растенията ги разбират тези неща, нищо че учените твърдят, че нямат разум. Просто не прекалявайте с хвалбите. В края на май и началото на юни цялата му възстановена зелена грива ще се обсипе с прекрасни лилави миниатюрни цветчета като звездички.



Ароматното цвете помага при кашлица и диабет


Народният лечител Петър Димков е казал, че всяка къща трябва да има индрише. Освен че листата му навремето са се слагали в компоти и сладка за аромат, всъщност то има много лечебни свойства. Помага при кашлица, при високо артериално налягане, но и при състояния на пред диабет, рецепти за което дава Петър Димков. Според него диабет в ранен стадий може да се излекува с индрише. Рецептата, която предлага е: 400 грама пчелен мед се смесват с 20 смачкани пресни листа от индрише, с 20 счукани бадема и три смлени лимона с корите. Семките се премахват. Цялата смес се съхранява в затворен съд в хладилника, като се взема по една супена лъжица на гладно 20 минути преди ядене. Може да се дава и на деца, но съотношението с листата е по-различно - 5 листа за петгодишните, 7 – за седемгодишните и т.н.

Снимка Интернет