Събраха писмата на Вазов в книга
3

За 100-годишнината от смъртта на писателя:

Събраха писмата на Вазов в книга

Писмата на Вазов излизат в книга по случай 100-годишнината от смъртта на писателя, съобщиха издателите от "Българска история".

По думите им без съмнение Иван Вазов (1850-1922) е най-популярната фигура в историята на българската литература. Творчеството му е събрано в цели 22 тома, но една част от него е относително непозната за българския читател - неговите писма.
Писмата са обособени в 20 раздела, в зависимост от техния адресат, а подборът им е осъществен от един от най-изтъкнатите изследователи на българската литература - проф. д.ф.н. Николай Чернокожев.

Етапи
Поместената кореспонденция обхваща всички етапи от живота на Вазов - годините в емиграция, периода, в който той се установява в Източна Румелия, както и завръщането му в София. Тя е разнообразна по своя характер - могат да се срещнат както съобщения в чисто делови тон, така и такива, засягащи личния живот на писателя, разказват издателите. Книгата надниква и в работното всекидневие на твореца - с писмата до членовете на неговото семейство и Евгения Марс, както и със специалните послания във връзка с юбилейните му чествания.

Награди

Десетки граждани, сред които и любимите актьори Георги Мамалев и Емануела Шкодрева, се поклониха пред гроба на Вазов вчера навръх 100-годишнината от загубата му. От името на Народния театър венец поднесе директорът на трупата Мариус Донкин. Сред присъстващите бяха още драматурзите Мирела Иванова и Юрий Дачев и още десетки служители на Народен театър „Иван Вазов“.

„Днес, 100 години след смъртта на Вазов, ние продължаваме да живеем в неговото слово и книги, да изпитваме скръбта от голямото духовно осиротяване, да живеем благословени със стихотворението му „Аз съм българче“, каза драматургът на Народния театър Мирела Иванова. Снощи бяха раздадени наградите за духовен принос на името на Иван Вазов. Първите лауреати през 2020 г. бяха Антон Дончев и Гергина Тончева. Част от спектакъла е откъс от премиерното представление „Народът на Вазов“ с режисьор Диана Добрева. В програмата са включени също изпълнения на симфоничен оркестър на Пловдивската опера с диригент Максим Ешкенази и солист Светлин Русев – цигулка, а водещ е Дарин Ангелов.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.