12-етажен жилищен блок с 8 входа и 408 апартамента предстои да бъде издигнат на мястото на някогашната административна сграда и един от цеховете на цигарената фабрика „Слънце“ в индустриалния квартал на Стара Загора.

Теренът с площ от малко над 17 дка е собственост на регистрираното от „Слънце Стара Загора – Табак“ АД в края на м.г. „Слънце естейт“ ЕООД, което е продадено на мажоритарния акционер „Сила холдинг“ АД за 5,3 млн лв. Съществуващите сгради се събарят от „Хидрострой България“ ЕООД, като срокът е 90-дни, но на практика остава само да бъдат изнесени отпадъците.Обособеният парцел е със сменено вече предназначение, което позволява високоетажно строителство.

 Цялата фабрика разположена върху площ от 73 дка, намеренията на собствениците е да няколко години там да  бъде изграден нов жилищен квартал с над 1 800 апартамента.

От публикуван тази пролет проспект за публична продажба на 1 650 000 акции от „Слънце Стара Загора – Табак“ АД става ясно, че производството на цигари ще бъде изнесено на нова площадка извън очертанията на града. Там ще бъдат инсталирани 6 производствени линии. През м.г. дружеството е реализирало цигари за 6,1  млн лв в Северна Америка, Африка, Азия, Европа и в безмитна зона.
Фабрика „Слънце“ беше приватизирана през 2008 година, акциите бяха изтъргувани през Българската фондова борса. 21,4 млн лв бяха платени тогава от компания, близка до групата "Химимпорт". Впоследствие мажоритарният пакет акции беше прехвърлен на "Сила холдинг".

Строителството 408 апартамента в бъдещия нов квартал в Града на липите се преценя от експертите като едно от най-мащабните начинания за последните няколко години. Те припомнят , че през първото тримесечие на т.ж. в цялата област е започнало изграждането на общо  70 сгради с 303 жилища.Статистиката показва, че в областта в края на м.г. е имало 175 999 жилища, като 2/3 са в градовете , а 97 на сто са частна собственост.Неофициално се знае, че само в Стара Загора има над 3 000 апартамента, които стоят „под ключ“ от години.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Лекарски екипи преглеждат безплатно в ромски махали

Пет мобилни лекарски кабинета са предоставени безвъзмездно на област Сливен, съобщи директорът на регионалната здравна инспекция д-р Петя Балулова. Това е станало с нарочна заповед на здравния министър.

Пиян до козирката отнесе Мерцедес на светофар

Пиян до козирката шофьор пропусна да намали скоростта и караният от него Мерцедес буквално отнесе автомобил със същата марка, но далеч по-нов модел, който бил спрял на светещ в червено светофар недалеко от центъра на Стара Загора.

Галерия притежава 1500 графики, представи 30 автори

Изложба на 41 графики, дело на 30 автори от втората половина на миналия ХХ век и първото десетилетие на ХХІ в. представи старозагорската художествена галерия. Инициативата е на д-р Катя Тинева-Гюрковска, уредник на графичния отдел, който притежава над 1500 работи на над две стотици майстори на перото и молива.