Събират разделно амалгамените пломби от зъболекарите

Събират разделно амалгамените пломби от зъболекарите

Мярката е заради опасния живак в тях

Пломбите и коронките от амалгама ще бъдат събирани разделно от останалия биологичен боклук. За целта зъболекарите и стоматологичните клиники трябва да се снабдят със специални сепаратори. Това предвижда проект за допълнение на Наредбата за изискванията към дейностите по събиране и третиране на отпадъците на територията на лечебните и здравните заведения.

Това се налага, за да не се замърсява околната среда от съдържащия се в тях живак, който е силно токсичен и се разпространява много бързо в околната среда, става ясно от мотивите към проектодокумента, подписани от здравния министър Кирил Ананиев.

Денталните доктори ще трябва да събират дори миниатюрните частици, които са попаднали във водата, с която се изплаква устата на пациента след манипулация, се казва още в текста. Въпросните сепаратори трябва да са конструирани така, че да задържат 95% от замърснителя. Срокът, в който зъболекарите трябва да се снабдят тях е 1 януари 2019 г. в случай, че проектът, който е публикуван за обществено обсъждане, бъде приет.

Предложеният проект е изготвен във връзка с необходимостта от създаване на условия за прилагане на разпоредбата на регламчент на Европейския парламента и на Съвета на Европа.

Живакът е силно токсично вещество. Поради способността му да се пренася по въздуха на далечни разстояния и да се акумулира в екосистемите, той е глобален проблем, предизвикващ значими вредни въздействия върху човешкото здраве и околната среда. В Европейския съюз живакът се употребява често в денталната амалгама, която е значителен източник на замърсяване, поради което използването на амалгамни сепаратори ще гарантира, че отпадъците от живак се събират и изхвърлят в съответствие с добро управление на отпадъците и при никакви обстоятелства не се изпускат в околната среда, се казва още в мотивите на министър Ананиев.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.