Събират подписи срещу глифозата

Събират подписи срещу глифозата

Учат стопаните на безвредни препарати в Агроуниверситета

В България тръгна подписка за забрана на пестицидите с глифозат в защита на пчелите. Това става след като Бавария успя да събере над  1 млн. 700 хил. подписа за каузата.

Инициативата е на Българската асоциация за биопродукти, съобщи председателят Албена Симеонова.  

Отрова

Вече е доказано, че основната причина за измирането на насекомите, от които зависи животът на планетата, е третирането с пестициди, които съдържат глифозат, каза Албена Симеонова. Това е истинска отрова, която е вредна и за човешкия живот, допълни тя. 

Бавария

Тя уточни, че преди две години българските биопроизводители първи са подели инициативата в защита на пчелите в Европейския съюз.  Бипроизводителите и пчеларите започват отворена подписка.

Ще има маса на Фермерския пазар пред МЗХ, където всеки, който желае, може да сложи подписа си.

Франция

Петицията за забрана на употребата на препаратите с глифозат на територията на ЕС ще бъде внесена в Европейската комисия и Европейския парламент, каза Симеонова.  

Франция вече ги е забранила, но две трети от страните в Общността не са. Глифозатът е истинска отрова, която убива не само пчелите, но е вредна и за хората, допълни тя.

Зърнопроизводители

Според Симеонова зърнопроизводителите ще реагират негативно на иницативата, но има препарати за конвенционалното земеделие, които не съдържат глифозат. Те ще бъдат представени на семинар в Аграрния универститет в Пловдив. Събитието ще се проведе под егидата на Министерството на земеделието, храните и горите, съвместно с Асоциацията на вносителите на химически препарати и торове и БАБ. 

 

 

 

 

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

НАЙ-ГЛЕДАНИ