0

В България тръгна подписка за забрана на пестицидите с глифозат в защита на пчелите. Това става след като Бавария успя да събере над  1 млн. 700 хил. подписа за каузата.

В България тръгна подписка за забрана на пестицидите с глифозат в защита на пчелите. Това става след като Бавария успя да събере над  1 млн. 700 хил. подписа за каузата.

Инициативата е на Българската асоциация за биопродукти, съобщи председателят Албена Симеонова.  

Отрова

Вече е доказано, че основната причина за измирането на насекомите, от които зависи животът на планетата, е третирането с пестициди, които съдържат глифозат, каза Албена Симеонова. Това е истинска отрова, която е вредна и за човешкия живот, допълни тя. 

Бавария

Тя уточни, че преди две години българските биопроизводители първи са подели инициативата в защита на пчелите в Европейския съюз.  Бипроизводителите и пчеларите започват отворена подписка.

Ще има маса на Фермерския пазар пред МЗХ, където всеки, който желае, може да сложи подписа си.

Франция

Петицията за забрана на употребата на препаратите с глифозат на територията на ЕС ще бъде внесена в Европейската комисия и Европейския парламент, каза Симеонова.  

Франция вече ги е забранила, но две трети от страните в Общността не са. Глифозатът е истинска отрова, която убива не само пчелите, но е вредна и за хората, допълни тя.

Зърнопроизводители

Според Симеонова зърнопроизводителите ще реагират негативно на иницативата, но има препарати за конвенционалното земеделие, които не съдържат глифозат. Те ще бъдат представени на семинар в Аграрния универститет в Пловдив. Събитието ще се проведе под егидата на Министерството на земеделието, храните и горите, съвместно с Асоциацията на вносителите на химически препарати и торове и БАБ.