Събират 10 детски клиники в мегапедиатрия

Събират 10 детски клиники в мегапедиатрия

Базират я в бившата Правителствена болница, отменят ведомствения й статут

Десет водещи специализирани клиники от различни лечебни заведения в столицата ще бъдат преместени в мегапедиатричната болница, която ще бъде създадена в столицата. Това стана ясно от изказване на здравния министър Кирил Ананиев по време на парламентарния контрол. Новата структура ще бъде в болница „Лозенец“, популярна още и като Правителствена.

Решението за преструктурирането на лечебното заведение взе правителството миналата седмица по време на свое заседание.

За осъществяване на мегапроекта ще бъде създаде експертна група с участието на болнични директори и педиатри от болниците “Александровска“, “Света Екатерина“, Националната кардиологична болница, “Царица Йоанна“-ИСУЛ, “Пирогов“, Майчин дом и Специализираната детска болница “Иван Митев“. Те ще изготвят подробен план как ще се осъществи преструктурирането на сега действащите структури в болница “Лозенец“.

Министър Ананиев обясни, че отделно ще бъде създадена и

правно-икономическа група,

която ще се занимава с административната част на преструктурирането. Предвижда се детските клиники от десетте лечебни заведения да излязат от тях чрез промяна в статута и капитала на дружествата. Предстои и финансов одит на бившата Правителствена болница. Предложението на правителството е член 5 от Закона за лечебните заведения да се промени, с което се променя статута на болница „Лозенец“ като ведомствена с принципал Министерския съвет.

„С това предложение всъщност искаме парламентът да даде санкции да отпадне този § 5 и след това Ананиев да я преструктурира в педиатрична болница“ казва премиерът Бойко Борисов на последното заседание на кабинета, става ясно от стенограмата.

В резултат на тези промени мегапедиатрията ще може да получава финансиране както от Националната здравноосигурителна каса, така и

субсидии от държавния бюджет.

“Имам пълна подкрепа от правителството. Управляващите се отказват от една своя привилегия в името на здравето на българските деца“, заяви здравният министър Кирил Ананиев.

България е единствената страна в Европейския съюз, в която няма национална педиатрична болница. Сега детски отделения и клиники от различни специалности са базирани в 17 различни лечебни заведения в столицата.

Предвижда се новата структура да бъде създадена до шест месеца.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.