Десетки постройки в ромския квартал „Максуда“ ще бъдат съборени, заради изграждането на бул. „Васил Левски“ във Варна. Става въпрос за района около кръстовището на ул. „Георги Пеячевич“ с ул. „Тодор Влайков“, известен сред варненци като „Топлата вода“, където се предвижда ново кръгово кръстовище.

От дълги години там са „изникнали“ множество незаконни постройки, които нямат разрешителни за строеж, а обитателите им системно замърсяват с всевъзможни отпадъци преминаващия там отводнителен канал. „Теренът е собственост на община Варна и постройките са самосрутващи се и опасни“, обявиха от общината и уточнхиха, че точният ден на операцията все още се обсъжда, за да се стиковат съвместните действия на ВиК, Енергото, Полицията и фирмите с тежка техника, които ще разчистват терена.

То се налага спешно, заради кръговото кръстовище, което трябва да бъде изградено тук, за да свърже новия булевард „Васил Левски“ с улиците „Георги Пеячевич“ и Крайезерни път по ул. „Девня“. Някои от постройките вече са празни, след като обитателите им са се изнесли доброволно, отнасяйки и строителните материали, заедно с покъщината си.

От няколко месеца с ромите тук работят общински служители и медиатори. Хората са получили предложения за временно настаняване в общинския Приют за бездомни и социално слаби, но само двама са приели. Голяма част от незаконно пребиваващите на този терен в „Максуда“ не са от Варна и са се прибрали по родните си места. 15 души са потърсили услугите на общностния център. П

ри последното събаряне на незаконни постройки в „Максуда“ през миналата есен бяха премахнати общо 18 бидонвили, вдигнати с подръчни средства по скатовете на дерето. Сметището на квартала, трупано с години, също беше прочистено, като от мястото бяха извозени над 30 000 тона отпадъци.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Спират нета на руските военни

Нов нормативен акт забранява на руските военни да използват служебни смартфони и таблети. Ветото е заложено в закона за статута на военнослужещите, който във вторник беше приет на трето четене от държавната Дума. Освен това руснаците под пагон ще бъдат лишени от правото да имат свои профили в социалните мрежи. Законът ще им забрани още да споделят в интернет каквато и да била информация за себе си, за своята геолокация и за своите роднини.

Руснаците влюбени, рускините - не

Почти 60% от руснаците признават, че в момента са влюбени - влюбените мъже са повече (66%) от влюбените жени (54%), показва проучване на Руския център за изследване на общественото мнение (ВЦИОМ). Всеки трети е заявил, че не е влюбен в никого (38% от запитаните).