0

Д есетки постройки в ромския квартал „Максуда“ ще бъдат съборени, заради изграждането на бул. „Васил Левски“ във Варна. Става въпрос за района около кръстовището на ул. „Георги Пеячевич“ с ул. „Тодор Влайков“, известен сред варненци като „Топлата вода“, където се предвижда ново кръгово кръстовище.

Десетки постройки в ромския квартал „Максуда“ ще бъдат съборени, заради изграждането на бул. „Васил Левски“ във Варна. Става въпрос за района около кръстовището на ул. „Георги Пеячевич“ с ул. „Тодор Влайков“, известен сред варненци като „Топлата вода“, където се предвижда ново кръгово кръстовище.

От дълги години там са „изникнали“ множество незаконни постройки, които нямат разрешителни за строеж, а обитателите им системно замърсяват с всевъзможни отпадъци преминаващия там отводнителен канал. „Теренът е собственост на община Варна и постройките са самосрутващи се и опасни“, обявиха от общината и уточнхиха, че точният ден на операцията все още се обсъжда, за да се стиковат съвместните действия на ВиК, Енергото, Полицията и фирмите с тежка техника, които ще разчистват терена.

То се налага спешно, заради кръговото кръстовище, което трябва да бъде изградено тук, за да свърже новия булевард „Васил Левски“ с улиците „Георги Пеячевич“ и Крайезерни път по ул. „Девня“. Някои от постройките вече са празни, след като обитателите им са се изнесли доброволно, отнасяйки и строителните материали, заедно с покъщината си.

От няколко месеца с ромите тук работят общински служители и медиатори. Хората са получили предложения за временно настаняване в общинския Приют за бездомни и социално слаби, но само двама са приели. Голяма част от незаконно пребиваващите на този терен в „Максуда“ не са от Варна и са се прибрали по родните си места. 15 души са потърсили услугите на общностния център. П

ри последното събаряне на незаконни постройки в „Максуда“ през миналата есен бяха премахнати общо 18 бидонвили, вдигнати с подръчни средства по скатовете на дерето. Сметището на квартала, трупано с години, също беше прочистено, като от мястото бяха извозени над 30 000 тона отпадъци.