Събарят постройки в „Максуда“ за новото кръгово във Варна

Събарят постройки в „Максуда“ за новото кръгово във Варна

Община Варна започна действия по събаряне на опасни постройки в ромското гето „Максуда“, заради изграждане на ново кръгово кръстовище между бул. „В.Левски“, ул. „Г. Пеячевич“ и бул. „Девня“, с цел облекчаване на градския трафик.

Постройките за събаряне са разположени на 10 парцела, като по данни на административния район „Одесос“, адресно регистрираните там лица са около 100, но реално обитателите са много по-малко. Те са предупредени за събарянето, връчени са им заповеди за освобождаване на постройките, като към момента няма желаещи за настаняване от Община Варна.

Според обявената обществена поръчка през март, т.г., новото съоръжение ще бъде изградено до 12 месеца от началото на дейностите. За реализацията има избран изпълнител, а стойността на проекта е 3,7 млн. лв. „Започваме работа веднага, след сключване на договор. Ако няма няма обжалвания в КЗК, се очаква това да се случи в рамките на месец“, обясни зам.-кметът Христо Иванов.

Планът предвижда кръгово кръстовище на едно ниво, представляващо елипса с обща дължина от 359 метра. В нея са проектирани 3 ленти за движение с ширина 3,5 метра. Предвидени са и байпасни връзки с ширина на платното от 5,5 метра по направлението бул. „В. Левски“ и ул. „Г.Пеячевич“ за дяснозавиващите и по направлението от ул. „Девня“, посока „Аспарухов мост“, за каращите направо автомобили. По основното направление по бул. „Васил Левски“ и улица „Девня“ са проектирани входове и изходи с по 2 ленти за движение с ширина от по 3,5 метра и обща ширина 7 м. По направлението на улица „Г. Пеячевич“ са проектирани вход с 1 лента с ширина от 5.5 м. и изход с по 2 броя ленти с ширина 3,5 м.

Проектиран е триъгълен остров за канализиране на движението и ширина на лентите за вливане и отливане – 5 метра. В участъка са проектирани и две удължавания на съществуващите водостоци. Между двете съоръжения ще се изгради нов облицован открит канал с дължина от 95 м.

Съществуващо досега съоръжение на ул. „Пробуда“ ще бъде премахнато, поради отпадане на необходимостта от него. Проектното решение предвижда да се изградят нови тротоари или да се възстановят съществуващите. По цялата дължина на бул. „В.Левски“ между двете платна е разположен облицованият отводнителен канал „Франга дере“.

В конкретния  участък между канала и булеварда е проектирано да се изгради и предпазна ограда тип „Ню Джърси“. Върху нея ще се монтира допълнителен парапет до достигане на височина 1,1 м., отговаряща на нормите за проектиране.

В участъците между обслужващите платна, рампите и булеварда е проектирано да се изпълни предпазна еластична система. Край кръстовището, поради непосредствената близост на движението с жилищните постройки, е планирано да се изгради 3-метрова шумозащитна ограда със стоманобетонови панели.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.