Свързани фирми помпат цената на тока на едро (ТЕМАТА)

Свързани фирми помпат цената на тока на едро (ТЕМАТА)

Работодатели сезираха КЗК за свързани дружества на Ковачки

Свързани фирми помпат цената на тока на едро. За това предупредиха в свое писмо в понеделник от работодателските организации. Те сезираха Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и поискаха да се разследва действията на група участници на свободния пазар на електрическа енергия. Бизнесът счита, че въпросните дружества с поведението си по недопустим начин нарушават принципите на свободно договаряне и конкуренция, залегнали в българското законодателство.

Съществена част от електрическата енергия, произвеждана от мощности частна собственост на територията на страната, е под прекия или косвен контрол на субекти, които са

свързани лица по смисъла на §1 от допълнителните разпоредби на Търговския закон

смятат работодателите. В тяхното писмо до КЗК са визирани следните дружества: „Топлофикация - Бургас“ ЕАД, „Топлофикация-Перник“ АД, „Топлофикация - Плевен“ ЕАД, „Топлофикация - Русе“ ЕАД, „Топлофикация - ВТ“ ЕАД, „Топлофикация-Враца“ ЕАД, „Топлофикация-Сливен“ ЕАД, „Топлофикация Габрово“ ЕАД, „Брикел“ ЕАД, „ТЕЦ - Бобов дол“ ЕАД и „ТЕЦ Марица 3“ АД. Голяма част от въпросните производители на ток се свързват с бизнесмена Христо Ковачки. Американският ТЕЦ „Марица 3“ пък продава скъп субсидиран ток по договор, подписан по времето на кабинета на Иван Костов. Общо 11 дружества, посочени в искането на работодателите, са

с обща инсталирана мощност от 2362,94 мвт

Работодателите подчертават, че електрическата енергия, произведена от тях, се продава на свободния пазар на електроенергия от дружеството търговец „Гранд Енерджи дистрибюшън“, свързано със субектите - производители. Следва да изтъкнем и факта, че търговецът „Гранд Енерджи дистрибюшън“ по силата на договор представлява „Топлофикация София“ ЕАД при продажба на електрическата енергия, произведена от когенерацията на дружеството с обем 186 мегавата. Наличието на свързаност между собствениците на производствени мощности и субекта - търговец на свободния пазар представлява концентрация, която обективно създава условия за манипулиране на пазара. Налице са и условия за изкуствено създаване на дефицит на електрическа енергия чрез ограничаване на собственото производство и едновременно с това изкупуване чрез свързани търговци на цялото предлагано от държавните дружества – производители количество електроенергия на борсата. Отделно от това под контрола на собствениците на производствените мощности е и застрахователно дружество, което издава застрахователни полици като форма на гаранционно обезпечение при закупуване на електрическа енергия преимуществено на групата търговци, свързани с производителя, което

пряко създава конкурентно предимство

Това обстоятелство подсказва, че е възможно и закупената енергия да не бъде платена и подсилва непазарното предимство, се казва още в писмото подписано от шефовете на АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ.

Една от причините за колебанията и скоковете на тока на борсата. Само 5 фирми са подали заяви за капацитет за внос на електроенергия до края на годината, като всички те са за доставки на електроенергия от Турция, сочат данни от сайта на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) за резултатите от годишните търгове за преносни способности за 2019-та.

Едната фирма със заявки е на клона в България на швейцарската „Алпик енерджи“ СЕ. Втората - „Груп транс енерджи“ ООД е собственост на гражданин на Белгия. Компанията е подала заявки и за експорт от България за Турция на ток. Друга фирма със заявка за пренос на ток от югоизточната ни съседка е Danske Commodities A/S, регистрирана в датския град Орхус. GEN-I d.o.o. от град Кршко, Словения, също е сред подалите заявка в ЕСО да импортират електроенергия от Турция. Петата фирма в списъка е „ЧЕЗ трейд България“ ЕАД, собственост на чешката ЧЕЗ С.А.

Иначе списъкът в ЕСО

на регистрираните пазарни участници съдържа 247 фирми

сред които са най-големите производители на електроенергия и консуматори на ток. 33 от всички дружества са производители на ток. Преобладаващата част обаче са със статута на привилегировани консуматори, други 58 са търговци.

43 от тях са доставчици на балансираща енергия, а 70 - координатори на стандартни балансиращи групи. 17 пък са координатори на комбинирани балансиращи групи, а 20 са координатори на специални балансиращи групи. НЕК ЕАД е със статут на обществен доставчик.

Според енергийния експерт проф. Атанас Тасев причина вносителите от частния бизнес да са малко е необходимостта да се регистрира дружество в страната износител и да се наеме там брокер, да се запазва и плаща капацитет за пренос на енергията, който е десетина евро на мегават отгоре, да се дават и часови графици на износа и вноса. По думите му, цифрите за България за количествата за износ и внос са големи, защото през страната ни преминава и немалък транзит на електроенергия.

Много рядко частни търговци са внасяли,

конкретно за наши потребители, като основно това става, когато Румъния има излишък от евтин ток, основно произведен от водните им централи, обяснява той. „По-рано не го внасяха, защото се плащаха различни добавки като „Задължение към обществото“. Сега паднаха ограниченията и би трябвало да се внася повече. Дори става опасно да не би пазарът у нас да не бъде залят от евтин ток от Азербайджан, минаващ през Турция. Количествата не са големи, но пазарът ще тръгне, защото Турция намали потреблението си и се получават излишъци. В един определен момент може да се наложи да има законова промяна и за трети страни да се въведе митническа тарифа“, смята той. По думите му, от 19 ноември, когато се очаква да българската енергийна борса да се свърже с румънската, може да се очаква стабилизация на цените на електроенергията на свободния пазар.

По данни на ЕСО, предоставени на „Монитор“, за първите 6 месеца на търговските участници са реализирали по график 1 757 953 мвтч внос на електроенергия и са изнесли 4 494 002 мвтч електроенергия. Внос и износ има на всички граници със съседните държави. За първото полугодие на 2019 г. най-високи са количествата внесена електроенергия от Турция, Румъния и Сърбия. При износа на електроенергия най-високи са стойностите в посока Гърция, Северна Македония и Сърбия. За вчера и днес преносните способности за внос на електроенергия в България са в размер на 1500 мвтч. 

Още по темета четете в хартиеното издание на "Монитор"!

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.