Свободните съчинения на „Свободна Европа“ и вината на Делян Пеевски
2

Свободните съчинения на „Свободна Европа“ и вината на Делян Пеевски

Не е работа на радио „Свободна Европа“ да очерня публични личности и институции. Не е работа, но българската й секция го прави. Системно и целенасочено. Убедено почти. И в най-смелите си представи за антибългарската секция на това уважавано радио обаче не е имало толкова брутално признание за погазване на журналистическите принципи. При това – от директора на въпросната секция Иван Бедров.

Човек, многократно демонстрирал, че в работата си е пристрастен, едностранчив, необективен и манипулативен.

Може би щяхме да си спестим квалификациите. Най-малкото, защото те прозират от всеки ред, написан в годините от това вярно перо на олигарха издател Иво Прокопиев. Били сме обвинявани в какво ли не от Бедров и компания, без да ни бъде давана възможност да се защитим. Особено когато си правят свободни съчинения за една безгранично манипулирана репортерска класация, за която никой от нас, никога и по никакъв повод не е бил интервюиран и анкетиран. Днес обаче с изумление разбрахме, че Бедров и журналистът от изданието Борис Митов, опитал се да очерни една прокурорка и предизвикал реакцията на прокуратурата, имат интересни възгледи за това как трябва да упражняват професията си. В съвместната си публикация двамата обвиняват медиите на Делян Пеевски, че отразяват обективната истина. Бихме ги посъветвали и те да пробват да го направят някой ден, когато вездесъщият издател пропусне да им изпрати опорните си точки. Същият онзи издател, който намира за нещо естествено да залага редакционната политика на изданията си срещу кредит.

Нека да видим в какво точно сме обвинени – че предаваме съобщения на прокуратурата в тяхната цялост. Как предлагат „колегите“ от „Свободна Европа“ да предаваме фактите? Изопачени, извадени от контекста, с елемент на тълкуване или преразказ? Както го правят те? Ако за „Свободна Европа“ свободните съчинения отговарят на възприятията им за свободна журналистика, нека има още такива самопризнания. Не че не знаем как работят Бедров, Стайков и останалите оловни войничета на кръга „Капитал“. Но е хубаво да чуем и от тях признанието, че си измислят и че злоупотребяват с фактите, като не ги предават на аудиторията в тяхната цялост.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.