Свлачище от зарязан строеж  заплашва къщи и хора в Търново
2

Свлачище от зарязан строеж заплашва къщи и хора в Търново

Задвижена от проливните дъждове пръст дори съборила пода и стената на една от долните сгради

Свлачище заплашва да погребе живи семейства в старата част на Велико Търново. Преди няколко години, една от къщите край брега на река Янтра е съборена от мъж, за да строи там хотел.

След това обаче, нещата не потръгват и той зарязва опразненото място. От проливните дъждове пръстта постепенно се е свлякла надолу и застрашава основите на намиращите се върху горната улица, амфитеатрално построени жилищни сгради. Подът и стената на едната от тези къщи вече са съборени и е въпрос на време кога тя се свлече цялата.

От общината във Велико Търново отговарят, че отдавна са запознати със случая. Те също отчитат, че става въпрос за престъпно нехайство от страна на собственика на празния терен, който не взема мярки за неговото обезопасяване. Досега общинарите неведнъж са се опитвали да се свържат с него, но безуспешно. Отгоре на това мъжът опитвал да си измие ръцете и да се освободи от отговорността, като прехвърлял собствеността на терена върху старите си родители. От общината сега за пореден път ще съставят предупредителен протокол, който ще се опитат да връчат на собственика на свлачищния терен. Вероятността да последват реални мерки по обезопасяване от негова страна обаче са твърде малко.

Това не е първият подобен опасен терен в старата част на Велико Търново. В тази част на града има още няколко места, където в резултат от срутилите се през последните години къщи и поради стъпаловидното разположение на къщите съществува опасност за стоящите на по-високото ниво къщи също да се самосъборят. Старата част на Велико Търново е една от най-касивите в България, но и една от най-опасните. Според една от проверките през последните години в старата част на града има над 100 опасни сгради, които имат нужда от основен ремонт или от събаряне до основи. Проблемът с повечето от тях обаче е, че собствениците им не искат да правят нито едното, нито другото. Тъй като опасните постройки имат законни соственици, от общината са с вързани ръце и не могат да предприемат на своя отговорност никакви действия, тъй като рискуват да бъдат осъдени за самоуправство с частна собсгвеност. Единственото, кето им остава, е да пишат уведомителни и предупредителни писма, от които обаче няма никакъв ефект.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.