Свлачища заплашват с откъсване три села

Свлачища заплашват с откъсване три села

Свлачища заплашват с откъсване от света и изолация сухиндолските села Бяла река, Горско Косово и Горско Калугерово. Това стана ясно след направената инспекция на свлачищата от експерти на „Геозащита” Плевен.

Първото активизирало се свлачище е на пътя Сухиндол – Севлиево. То е дълго цели 340 м. и според експертите запазва периодичната си активност. Основната причина за актизацията му е водонасищанета на склона от падащите води идващи от скалния венец, както и ерозия на бреговете на река Росица, която допълнително подкопава склона и пътното платно за движение. Подобно е положението и на другото свлачище, намиращо се на пътя Крамолин – Сухиндол. То също запазва периодичната си актиност. Според геоспециалистите продължаващото развитие на свлачищните процеси тук ще доведе до компрометиране на склона и до прекъсване на пътното платно и пълна невъзможност по него да се извършва движение на хора и автомобили. „За цялостното овладяване на свлачищните процеси е необходимо да се реализира изготвеният проект за укрепване на свлачището, за което Община Сухиндол е получила предварително съгласие с писмо от МРРБ“, се посочва в становището на експертната комисия от „Геозащита“-Плевен.  Мащабите на свлачището обаче са изключително големи и неговото укрепване надвишава многократно финансовите възможности на Община Сухиндол. Оттам изразяват надежда, че институциите ще им подадат ръка и разчитат на сътрудничество от страна на държавата за трайното разрешаване на проблема със свлачищата.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.