Леглата за коронавирус в „Св. Мина“ в Пловдив до 60

Леглата за коронавирус в „Св. Мина“ в Пловдив до 60

Вместо 137 легла за Ковид болни в общинската болница „Св. Мина“ в Пловдив ще има 60.

Разпореждането за редуцирането на броя легла е на РЗИ – Пловдив и така на практика се отменя пълното трансформиране на здравното заведение в изцяло Ковид болница. Това съобщи на извънреден брифинг заместник-кметът Анести Тимчев.

Съгласно заповедта на РЗИ в лечебното заведение трябва да бъдат разкрити единствено и само 60 на брой места за болни в средно тежко състояние, уточни той. Към момента заетите легла с лежащо болни са 59. Продължава оборудването с медицинска апаратура, като днес беше получен респираторен апарат, произведен от фирма БТЛ, която има завод в Пловдив. Предстои да бъде дарена още медицинска апаратура. Междувременно бе разкрита и референтна лаборатория за PCR тестове за пациенти на общинските здравни заведения.

„Целта ни е с разкриването на лабораторията да улесним работата на болниците и по-бързото диагностициране, което е жизнено важно за някои пациенти“, заяви д-р Калин Калинов и подчерта, че продължава кадровото и техническо обезпечаване на болницата. Той припомни, че община Пловдив е изпълнила всяка една заповед на РЗИ по разкриване на болнични легла, като за целта военните в града също осигуриха такива.

„И двете общински болници са подсигурени с лични предпазни средства за медицинските специалисти, които са на първа линия в борбата с КОВИД. По отношение на МБАЛ „Свети Мина“ се работи за подобряване на техническата и кадрова обезпеченост. Необходими са още 4 лекари и 12 медицински сестри, които да обгрижват болните“, каза още д-р Калинов. Той припомни, че още преди няколко месеца е изразил мнение, че МБАЛ „Свети Мина“ не отговаря на изискванията да бъде инфекциозна болница. Причините са, че местоположението ѝ не е подходящо, не разполага с достатъчно оборудване и персонал, липсват няколко входа за пътникопотока, няма паркинг и т.н. Въпреки това община Пловдив е направила необходимото за превеждане на болницата в необходимия работен режим.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.