Свиване на строителството в ЕС през април

Свиване на строителството в ЕС през април

В България отрасълът със стабилен растеж

Продукцията в строителния сектор на ЕС се сви през април, заличавайки част от доброто нарастване през март, докато в рамките на България строителството отбеляза едно от най-добрите повишения спрямо останалите страни членки на съюз, показват данни на Евростат.

Строителството в ЕС се понижи през април с 1.6% спрямо март, когато нарасна с 3,5%, а в рамките на еврозоната се сви с 2,2%, но след скок с 4,1% през третия месец на годината. Продукцията от гражданското и инженерно строителство в ЕС се понижи с 5,4%, а в еврозоната с 6,1%, докато сградното строителство се сви съответно с 0,7% и с 1,0 на сто.

Най-силен спад през по-миналия месец отбеляза строителството в Унгария (с цели 7,3%), следвана от Германия (с 4,3%) и Словения (с 3,4%). В същото време най-силно повишение на продукцията в строителството беше отчетено в Румъния (със 7,8%), Полша (с 4,9%) и България (с 2,3%).

Спрямо година по-рано продукцията в строителния сектор на ЕС и еврозоната нарасна много силно през април съответно с 32,7% и с 42,3% на сто с оглед на икономическата блокада точно година по-рано заради първата вълна на пандемията Covid-19. Най-силен ръст на годишна база в строителството през април беше отчетен във Франция (скок с цели 160,4%), Белгия (с 45,2%) и Австрия (с 37,3%) на фона на постепенното разхлабване на строгите противоепидемични ограничителни мерки, докато най-силно понижение беше отчетно в Унгария (спад със 7,1%), Швеция (с 5,5%) и Полша (с 4,2%).

Според същото проучване на Евростат строителството в България отбеляза едно от най-солидните повишения през април с 2,3% спрямо март, когато нарасна с 3,0%. Това представлява повишение за трети пореден месец, след като през февруари беше отчетено първо нарастване на строителството в нашата страна от септември 2020 година насам.

На годишна база продукцията в българското строителство нарасна през април с 15,7% след повишение с 11,15 през март, пречупвайки за втори пореден месец негативната тенденция на спад от началото на миналата година и след резките сривове през март, април и май 2020 г. съответно с 13,8%, с 15,5% и с 14,0%, когато бяха в сила най-строгите ограничителни мерки за борба с пандемията Covid-19.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.