Свиване на мандата на Гешев и закриване на спецправосъдието

В Списъка за съдебни промени на бъдещия кабинет:

Свиване на мандата на Гешев и закриване на спецправосъдието

Част от предложенията минават през промяна в Конституцията

Дълъг списък с промени в правосъдието и съдебната власт изготвиха в края на 3-часовите си преговори за коалиционно споразумение 4 партии - "Продължаваме промяната", ИТН, ДБ и БСП. Голяма част от тях изискват промени в Конституцията, за което представителите на тези партии отчетоха, че нямат необходимото мнозинство.

Преговорите водеше спряганият за бъдещ премиер съпредседател на "Продължаваме промяната" Кирил Петков. Той е икономист, а не юрист и затова внимателно изслуша всички предложения. След като всички представиха идеите си, бе взето решение да се направи списък с нещата, с които всички партии са съгласни в общ план. Те бяха записани като единици. Като двойки в плана влязоха начините за осъществяване на идеите, за което ще има допълнителни преговори и уточнения, тъй като има различни възгледи.

Четирите партии се разбраха да бъде закрито спецправосъдието - спецпрокуратурата и спецсъда. Допълнително ще се уточнява как - изцяло или с прехвърляне на делата в апелативните райони. В споразумението влезе промяна на правомощията на главния прокурор и намаляване на мандата му от 7 на 5 г. Предвижда се още да има съдебен контрол на отказите да се образува досъдебно производство.

ВСС да бъде разделен на два съвета - съдийски и прокурорски, както и съдийска доминация в Съдийската колегия на ВСС.

Бъдещите управляващи се разбраха, че искат смяна на настоящия главен прокурор, но в този момент не могат да го направят. "Надявам се проблемът да се свърши от само себе си, като главният прокурор си даде сам оставката. Да не се занимаваме повече", каза Кирил Петков.

Партиите се споразумяха още да се реформират юридическото образование и търговската несъстоятелност. Да се приеме законодателство по Закона Магнитски.

ВСС да стане от постоянно действащ, работещ на сесии, както и да се премахнат кариерните бонуси на кадровиците на Темида.

Предвижда се реформа и на КПКОНПИ с разделянето й на 2 комисии - едната за проверка на декларациите за имущество и интереси, и друга - за разкриване и предотвратяване на корупция.

Предвижда се още създаване на Закон за личния фалит. Както и разширяване на достъпа до КС, но допълнително ще се обсъжда дали чрез индивидуална конституционна жалба или по друг начин.

Като начало се предвижда да бъдат направени промени с изменения на Закона за съдебната власт и други закони.

За промяна на Конституцията в момента няма възможност, но може и да се случи, коментираха на дискусията.

"Оттук нататък няма да има наши и ваши, всички ще сме под един аршин. Предполагам, че няма да има лобисти, които да слизат от балкона и в бюфета да казват какво да се прави", каза Кирил Петков.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.