Свинското и пилешкото отново поскъпнаха през миналия месец

Свинското и пилешкото отново поскъпнаха през миналия месец

Производството на пържоли на най-ниско ниво от януари

Цените на кланично тегло на свинското, пилешкото и говеждото месо у нас през юли бележат ръст спрямо предходния месец, сочат данни на Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (САРА).

За миналия месец на пилешкото те са били 2850 лв. за тон, срещу 2754 лв. за юни. При свинското нивата са съответно 3750 лв./т за седмия месец на годината, при 3658 лв. за предишния месец.

Ценовата динамика до голяма степен отразява движението на европейските цени, при които отчетеният спад на годишна база е с 12-15%. Постепенното възстановяване на износа за Китай се очаква да повиши европейските цени, което


да не позволи българските да паднат под 3,60 лв/кг


На фона на общото намаление на производството на свинско месо в ЕС, което е с 2, 1 на сто за периода януари-април 2020 г сравнено със същия на 2019 г., България отчита най-голям срив в производството с 25%.

Отчетеният спад при цените на едро на пилешкото месо през юни е с 4,4% спрямо предходния месец и с 10% на годишна база. Следвайки сезонната ценова динамика, определена от по-голямото търсене на пилешкото месо през лятото,


очакванията са през лятото те да се повишат до 2,90 лв./кг


кланично тегло, което е близо до миналогодишното равнище, като средните цени за годината ще бъдат по-ниски от миналогодишните.

Данните за първите четири месеца на 2020 г. показват, че производството на бяло месо в кланиците нараства с 11% на годишна база, което свидетелства за силното търсене. Най-сериозно е увеличението на месото от патици с 35,5%.

Предвижда се производството на пилешко месо в ЕС да намалее с около 2% през настоящата година, като


консумацията падне до 24 кг на човек


заради силната конкуренция на външни пазари от Бразилия.

Прогнозите на САРА са и през следващите два месеца цените на тон кланично тегло на говеждо и телешко месо да се задържат на ниво, превишаващо това от 2019 г Наблюдаваните съществени колебания по месеци могат да се обяснят с небалансирания пазар и различията в качеството на продукцията.

Според актуализираната прогноза на земеделското министерство на САЩ през 2020-та световното производство на свинско месо се очаква да възлезе на 96 млн. т, или


с 6% по-малко в сравнение с миналата година


Краткосрочната прогноза на ЕК очертава увеличение на производството на свинско месо с 0,5%, като причината са изгодните цени и значителните възможности за износ.

Прогнозираният спад при производството на говеждо и телешко месо е с 1,7 на годишна база, а при потреблението - с 2 на сто. Очакванията са производството да намалее до 60,7 млн. т (-1,5% на годишна база).

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.